utorak, 30. kolovoza 2016.

ČOKOLADNA TORTA



jedinstvena jer miri sve ukuse: vole je čak i oni koji preferiraju voćne torte. Ogromna je , ima oko 40 parčeta , napravim je najbrže od svih drugih velikih torti sa pečenim koricama i ,što je najvažnije, još ne sretoh nekog ko se nije oduševio kad je probao.
SASTOJCI
• 20 kom.jaja (srednje veličine)
• 500g + 16 kašika šećera u prahu
• 500g margarina
• 600g čokolade



• 300g mlevene plazme
• 1l slatke pavlake

PRIPREMA
Uzmite 3 činije. Dve treba da budu velike zapremine ( kao činija u kojoj vam staje 1l umućene slatke pavlake ).
Rastopite čokoladu u mikrotalasnoj ili običnoj rerni i ostavite da se prohladi (povremeno promešajte).
U jednu činiju (veliku) odvojte belanca, u drugu (veliku) stavite žumanca a u treću stavite margarin (sa maslacem sam pravila ali je fil bio nešto mekši).
U žumanca odmah sipajte 500g šećera u prahu i umutite ih mikserom da “pobele”.
Margarin tkđ. penasto umutite mikserom.
Sada umutite belanca postepeno dodajući 16 kašika šećera u prahu u čvrstu masu ( kad okrenete činiju da ne “mrdne” ).
Umućena žumanca i umućeni margarin mikserom izmešati (u većoj činiji).

Dodati mlevenu plazmu (isključivo plazmu) i rastopljenu čokoladu. Lepo izmešati mikserom.
Sada će te kašikom (ne mikserom) šam od belanaca dodavati u masu od žumanaca i lagano mešati da belanca ne spadnu.
Od ove mase imate fil i pečete kore. Pečete 4 kore od ,otprilike ,10 supenih kašika fila za svaku i to na pek papiru isključivo jer su jako tanke.
Dimenzije mog pleha su 38×25. Pecite na 180 C , kratko , pazite da ne zagori.
Umutite 1l slatke pavlake.
Filujte kora – čokoladni fil – pavlaka – kora – fil – pavlaka…
Pečenu koru iz pleha treba izvaditi tako da ostane sa pek papirom odozdo da se ne bi zalepila za sto i kako bi ste je lako prebacili na poslužavnik kada filujete.
Zajedno sa papirom prebacujete koru za filovanje, okrenete je i tek onda sklonite papir.
Od ukupne mase , otprilike , ode 1/4 za kore, ostalo je fil. Ako više volite , možete praviti i nešto deblje korice.

POSLUZIVANJE
Torta je penasta a opet nije preslatka. Nema kuvanja i čekanja da se fil ohladi , isečete 4 komada pek papira tako da malo budu veći od dimenzija pleha ( ako imate 2 ista ili približno ista pleha još je bolje) ,sipate fil , razmažete, za čas ispečete jednu za drugom i to je to jer fil već imate.
Visina torte je oko 10 cm. Baš je velika a iščezava brzo…

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar