subota, 27. svibnja 2017.
KOCKE NA STRAFTE.
Kolac je super morate ga probati.
Sastojci
KORA:
4 belanceta
1/2 solje secera
1/2 kasicice praska za pecivo
1/2 solje mlevenih oraha
1/4 solje brasna
1/4 solje rendane cokolade (ovo mozete zameniti sa 1-2 kasike kakaa)
FIL 1:
4 zumanceta
1/2 l mleka
1/2 solje secera
1 kasicica vanile (ja koristim pastu, a moze ekstrakt, ili vanilin secer)
5 ravnih kasika gustina
150 g putera
2 kasike staub secera (u prahu)
FIL 2:
4 solje zamrznutih malina (mogu i sveze - ja sam imala zamrznute),
ili visanja
6 kasika secera (probajte na kraju, a ko je fil kiseliji, dodajte jos - ovisi o vocu)
1 kesica "Knox" zelatine u prahu, ili ekvivalent za 1/2 l tecnosti
FIL 3:
1 solja tecnog slaga
1/2 solje krem sira (Philadelphia i sl.)
1/2 solje staub secera (u prahu)
ODGORE:
po zeljirendana cokolada
Priprema
KORA:
Izmiksajte belance sa secerom, dodajte postepeno orahe, brasno sa praskom za pecivo i rendanu cokoladu - pazljivo umesajte ove suve sastojke, na najsporije na mikseru. Istresite u duguljastu standardnu tepsiju, prethodno pospricanu uljem i pobrasnjenu. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni C.
FIL 1:
Stavite mleko da uzavre, prethodno odvojite oko 1/4 solje, da lakse razmutite ostale sastojke koje posle treba ukuvati u mleko - a to je: zumance, secer, gustin i vanila i to malo mleka, da se lakse razmuti. Kad mleko provre, ukuvajte ovu smesu, i kuvajte 3-4 minuta, da se zgusne. Prekrijte wrap
folijom, da prione (da se ne stvori kozica), i stavite da se ohladi (ne u frizider, jer kad se "prehladi", teze je posle sve izmiksati da bude homogeno). Posebno izmiksajte puter sa staubom, pa kad se prethodna smesa ohladila, sjedinite ovo dvoje.
FIL 2:
Stavite u serpicu maline, pospite secer preko njih, i kuvajte da se smesa rastopi i sjedini - ja sam ih jos dodatno propasirala alatkom za pire krompir, da ne bude velikih komada (mi tako volimo). Posebno pripremite zelatinu (ova u prahu se priprema tako da se kesica zelatine uspe u 1/4 solje hladne vode, a zatim prelije sa 1/4 solje vrele vode, i mesa dok se ne rastopi. Zatim pomesajte ove dve smese. Ja samo dobila oko pola litre vocne smese, zato sam i koristila kolicinu zelatine koja treba da bi se zgusnula ova kolicina, mada ako imate vise vocne smese, koristite odgovarajucu kolicinu zelatine.
FIL 3:
Izmiksajte slag, a posebno krem sir sa secerom, i zatim sjedinite ove dve smese.
SLAGANJE KOLACA - logicno:
Kora
Fil 1
Fil 2
Fil 3
Rendana cokolada odgore.
Posluživanje
Ono sto mi se takodje jako svidja kod ovog kolaca je, da se jako lepo sece - nema mrvljenja, curenja filova i sl. a opet nije suv i gumenast, nego mekan i socan.
Mere su u soljama od 2.5 dl.
coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar