ponedjeljak, 1. kolovoza 2016.
KAKAO BISKVIT – BEZ JAJA
Recept uključuje i instrukcije za rezanje biskvita na jednake delove. Nadam se da će nekome poslužiti.
Sastojci
450 gr svenamenskog brašna
45 gr kakao praha
420 gr kristal šećera
2 kašičice soda bikarbone
1/2 kašičice soli
500 ml vrele vode
175 gr otopljenog putera
2 kašike (30ml) belog sirćeta (octa)
1 kašičica arome vanile
Priprema
Pre nego što počnete sa radom, bitno je znati par stvari.
1. Koristiti pravi, gorki kakao prah, a NE čokoladu u prahu, nesquik, čokolevu i sl.
2. U vrelu vodu možete dodati 1.5 kašičicu nes kafe ili neke druge kafe u granulama. NE 3, 2 u 1, kapućino iz kesice i sl. Možete skuvati i pravu kafu. Kafu nećete preterano osetiti, ona samo pojačava ukus kakao-a.
3. Nešto što sam nedavno naučila – ukoliko se u biskvitima traži sirće, jogurt, buttermilk, limunov sok… onda je neophodno koristiti soda bikarbonu, jer ona neutrališe kiselost i nema neku veliku ulogu u podizanju testa.
1.
Rernu zagrejati na 180C.
Na dno kalupa, prečnika 23-24cm (9 inča), staviti papir za pečenje, a stranice premazati puterom.
2.
U većoj posudi izmešati sve suve sastojke: brašno, kakao prah, šećer, soda bikarbonu i so.
U drugoj posudi izmešati sve mokre sastojke: vrelu vodu, otopljen puter, vanilu i sirće.
3.
Mokre sastojke polako ulivati u suve, mešajući žicom polako dok se sve lepo ne sjedini i poveže u glatku smesu. Smesa će biti nešto ređa i NIPOŠTO nemojte dodavati još brašna, TAKO TREBA BITI!
4.
Smesu izliti u pripremljen kalup i peći 20ak minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 160C i nastaviti sa pečenjem još nekih 35-40 minuta, povremeno proveravajući čačkalicom da li je biskvit u sredini pečen.
5.
Biskvit će se tokom pečenja malo naduvati. Bitno je da uradite test čačkalicom u sredini biskvita, tamo gde se najviše naduvao. Pošto je čačkalica prilično kratka za takvu vrtu testa, ja koristim drvene štapiće za ražnjiće 🙂
6.
Ukoliko čačkalica izađe čista iz sredine biskvita, gotov je! Biskvit ohladiti u kalupu na sobnoj temperaturi.
Ja ga prohladim na sobnoj (20-30 minuta), pokrijem krpom i ostavim tako preko noći.
7.
Drugi dan, otkopčati i skinuti obruč.
Dugačkim i oštrim nožem otseći naduvani deo, poravnati biskvit.
Ja taj deo izmrvim i zamrznem, odlično posluži kasnije za pravljenje kuglica ili minjona. Isto tako, biskvit možete iskoristiti za Čokoladni Trifle, ili čak Somloi Galuske 🙂
8.
Nakon što ste biskvit poravnali, vreme je da se iseče na jednake delove (diskove).
Lenjirom izmeriti visinu biskvita, pa brojku podeliti na 3 (ne mora biti tačno u milimetar). Ovako otsečena kora mi je bila 4 cm visoka, dakle svaka je oko 1.3 cm debljine.
Prvo obeležim čačkalicama gde ću seći prvu koru, pa nožem obeležim liniju. Nakon što sam napravila (usekla) liniju oko celog biskvita, skinem čačkalice i polako sečem. Isto postupam i sa sledećom korom.
P.S. Čula sam da je damil (konac za pecanje ribe) odličan za sečenje biskvita horizontalno 🙂
9.
Između svake kore stavim papir za pečenje (pogledaj profilnu sliku) kako bi mi bilo lakše sa rukovanjem kada dođe do filovanja.
Kada filujem tortu, biskvit bukvalno skliznem sa papira na fil ili ga nežno prenesite na fil, u kalup i TO JE TO!
10.
P.S
Prošle godine za Uskrs sam pravila tortu sa ovim biskvitom, sa belom i crnom ganaš kremom, plus džem od kajsija. Istipkaću i za to recept, pa ću povezati sa originalnim izvorom.
A ove godine sam ovaj biskvit koristila za Čokoladnu tortu sa kikiriki puterom.
Izvor: coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar