ponedjeljak, 13. lipnja 2016.

Žerbo torta




Sastojci
za jednu koru (od ukupno 4 )
3 belanca
3 kašike šećera
6 kašika mlevenih oraha
1 kašičica soka od limuna
1/2 kašičice vanile
1/2 kašike brašna
1. preliv
350 gr šećera
2. preliv
200 gr čokolade za kuvanje
100 gr putera
fil za tortu
12 žumanaca
12 kašika šećera
100 gr čokolade
250 gr putera

Priprema
1.
Umutiti belanca sa šećerom, u toku mućenja dodati limunov sok i vanilu. U umućen sneg špatulom pažljivo umešati mlevene orahe pomešane sa brašnom. Sipati u okrugli pleh obložen peki papirom i peći dok kora blago porumeni (petnaestak minuta).
Tako ispeći 4 kore.

1

2.
Šećer karamelisati i brzo preliti sve 4 kore. Pažljivo, vreo šećer peče!!!

2



3.
Rastopiti čokoladu, dodati puter, dobro promešati i preliti preko kora. Pustiti da se glazura stegne.

3

4.
Žumanca umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari da se krem zgusne. Dodati čokoladu, promešati da se lepo sjedini, pa sve skloniti sa vatre. U prohlađeno dodati 250 gr umućenog putera.

4

5.
Kore prelivene šećerom i čokoladnom glazurom filovati ohlađenim kremom. Ostaviti malo krema, pa tortu premazati odozgo i sa strane. Ukrasiti po želji.

5

A može i ovako…
1.
Češće pravim jednu koru od 10 belanaca+10 kašika šećera+20 kašika oraha+2 kašike brašna (limun i vanilu izostavim), ispečem u plehu od šporeta, pa podelim na 3 dela.
1. preliv 290 gr šećera
2. preliv 170 gr čokolade+70 gr putera
fil: 10 žumanaca+10 kašika šećera+80 gr čokolade+ 210 putera

6

Posluživanje
Slike su za tortu pravljene u velikom plehu od rerne, znači druga verzija…
Većina recepata za ovu tortu je bez čokolade u filu, ali mi se više dopada ova verzija, sa čokoladom, a pominje je i Boby u svom članku o Budimpešti.
Torta je jaka, ukusna, a uvek je bila hit gde god sam je nosila. Pravila sam je sebi za crkveno venčanje, gosti su bili oduševljeni.
izvor:www coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar