nedjelja, 26. lipnja 2016.

BARENA PAPTIKA...SVAKO IMA NEKI SVOJ RECEPT JA OVAJ KORISTIM GODINAMA I SVIMA SE DOPADA





Sastojci
Potrebno je:

  10 kg somborka paprike
3 vezice persuna
4-5 glavice bjelog luka
Za smjesu za barenje potrebno je:
2 l vrele vode



1 l vinsko ocet jacine 4%
200 gr secera
200 gr krupne morske soli
200 ml suncokretovog ulje

Priprema
POCETI OVAKO:
1.
Somborka papriku oprati i ostaviti da se cjedi.
2.
Za lakse barenje izmjeriti i odvojiti posebno 2X5 kg.
3.
Oljustiti bjeli luk i persun.
PRIPREMITI SMJESU ZA BARENJE:
1.
Pomjesati sve sastojke za smjesu za barenje i ostaviti da se smjesa kuva.
BARENJE:
1.
Kada smjesa za barenje pocne da vrije dodati jedan red paprika. Povremeno paprike okretati. Sacekati da smjesa opet provri. Izvaditi barene paprike.
2.
Ovako postupiti i sa ostalim paprikama.
3.
Barenim paprikasma izvaditi sjeme spravom za vadjenje sjemena paprike. Na slici sprava ima crvenu drsku.
4.
SLAGANJE PAPRIKA:
Sa slaganje barenih paprika mozete koristiti plasticne kantice (kao sto sam ja koristika) ili staklenu teglu.
5.



U donju stranu paprike prstom malo probusiti i procjediti sok paprike. U nju ubaciti cesanj blelog luka i postaviti u kanticu.
6.
Ovako postupiti i sa ostalom barenom paprikom tako da dobijete prvi red. Malo pritisnuti paprike.
7.
Sa strana staviti lisce persuna.
8.

  Ponoviti isto dok ne zavrsite sve paprike. Ja sam redjala u dvije kantice od 4 kg.
9.
Kada su sve paprike poredjane, kanticu malo preokrenuti da se iscjedi sok koji ispusta paprika. Iscjedjen sok baciti jer ona omjeksa papriku za vrijeme kiseljenja.
10.
Preostalu smjesu za barenje zagrejati ponova sve dok zavri i vrucu izruciti poredjanim barenim paprikama. Kanticu poklopiti, uviti u toplo i ostaviti da se tokom noci hladi.
11.
Prvi dan cuvati u spajzu i ostaviti da se ukiseli, a ako ne zelite da se mnogo ukiseli cuvajte u hladnjaku.

Nema komentara:

Objavi komentar