petak, 24. lipnja 2016.

Čokoladni ledeni vjetar




POTREBNO:



Za kore:
9 bjelanjaka
30 dkg šećera
1 žlica octa

Za kremu:
9 žumanjaka
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
3 žlice glatkog brašna
2 žlice gustina
2,5 dl mlijeka
10 dag tamne čokolade
25 dkg margarina ili maslaca

Za stracciatela kremu:
500 ml slatkog vrhnja za šlag
5 dkg naribane čokolade

PRIPREMA:
Bjelanjke miksati dok ne postanu čvrsti snijeg, tada u njih postepeno dodavati šećer neprestano miksajući. Na kraju umiješati i žlicu octa. Prebaciti smjesu od bjelanjaka u veliki lim (onaj od pećnice) na papir za pečenje (prethodno ga premažite sa uljem, lakše će se odvajati nakon pečenja), poravnati žlicom pa peći u pećnici na 150ºC 1,5 sat. Kora će nakon ovoga postati zlatnosmeđa i hrskava na dodir. Pečenu koru ohladiti u limu, oprezno maknuti papir pa ju izrezati na tri jednaka dijela.
Za kremu miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, postepeno dodavati brašno, gustin i mlijeko. Tako dobivenu smjesu kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu maknuti s vatre pa u još vruće ubaciti čokoladu natrganu na komadiće i dobro promiješati. Ohladiti pa u ohlađeno umiješati dobro izrađen margarin ili maslac.
Za stracciatela kremu izlupati slatko vrhnje u čvrsti šlag pa umiješati čokoladne strugotine. Prije nego umiješate čokoladu odvojite dio šlaga kojim ćete premazati kolač izvana.
Slagati redom: koru, čokoladnu kremu, šlag i tako dok se ne potroši sve. Na kraju cijelu površinu kolača premazati šlagom i posipati čokoladnim strugotinama.
Kolač obavezno treba odstajati preko noći a najmanje 5 sati kako bi se svi slojevi međusobno proželi jer će jedino tako kolač biti baš ono što treba biti – mekan, sočan i uredno izrezan.

Nema komentara:

Objavi komentar