četvrtak, 30. lipnja 2016.

ODLIČAN KOLAČ



Sastojci
Biskvit:
6 bjelanaca
200 g šećera
6 kašika brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
100 g čokolade za kuhanje
150 ml ulja
Kreme:
6 žumanaca
6 kašika šećera
100 g čokolade za kuhanje
125 g putera ili margarina
I još:
po ukusu šlag pjena
ili slatko vrhnje
čokolada
Priprema
1
Umutiti bjelanca i šećer, pa dodati ulje. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo i rendanu čokoladu; dodati u snijeg od bjelanaca, pa pažljivo sjediniti. Pleh premazati puterom i posuti brašnom. Sipati smjesu; peći u pećnici zagrijanoj na 180 C.
2
Dok se biskvit peče, pripremiti kremu: na pari umutiti žumanca i šećer. Dodati izlomljenu čokoladu. Kada se čokolada otopi, maknuti kremu i dodati puter ili margarin. Izmiksati. Kremu premazati preko hladnog biskvita. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
3
Kada se krema stegne, kolač premazati umućenim šlagom, posuti rendanom čokoladom.

Nema komentara:

Objavi komentar