nedjelja, 26. lipnja 2016.

LISNATE KIFLICE – PRELIJEPE I PREDOBRE



SASTOJCI
za tijesto
1,5 dl mlijeka
1 kom jogurt (180 ml)
20 g kvasca
1 kašika šećera

malo soli
1 kom jaje
3 kašike ulja
oko 650 g brašna

za premazati tijesto
200 g maslaca ili margarina

za filovati
po želji slatki ili slani nadjev
za premazati kiflice
1 kom žumance

PRIPREMA
Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.



Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti.Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto. Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.

Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela. Svaki dio podijeliti na 6 loptica.Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.
Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga.

Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova. Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu.

Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 180 C.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar