subota, 25. lipnja 2016.

Italijanski trifle (Zuppa Inglese)

Ovaj dezert je vrlo jednostavan, lak a ukusan, na letnjoj večeri će svi tražiti drugo posluženje.  Trifle je Engleski desert a Italijanska verzija umesto patišpanj štrudlica ima piškote natopljene u likeru.

 
Sastojci  6 osoba
8 žumanaca
500 grama šećera
75 grama brašna
1 litra mleka
1 kašika esencije od vanile
400 grama čokolade + par kašika mleka
250 grama piškota keksa ('lady fingers')
500 grama voća po izboru
100 ml likera Alchermes (drugi izbor je Amaretto a treći rum) + 200 ml vode.

 

Priprema
1.
Umešati 8 žumanaca i 500 grama šećera, dok smesa ne postane svetlo žuta. Dodati brašno i to dobro umešati. Kad mleko provri, polako dodavati i mleko i  
umešati ga. Na kratko staviti smesu na vatru dok ne provri i skinuti s vatre. Dve trećine smese staviti u jednu posudu a u ostatak dodati istopljenu čokoladu sa malo mleka.
2.
Spremiti posudu u kojoj ćete slagati poslasticu i pored nje gotove sastojke: 1. žuti krem, 2. liker 3. čokoladna krema 4. voće
Piškote samo na kratko pokvasiti u likeru ( ja sam koristila rum) nikako ih ne treba dugo držati, niti namakati u tečnosti.
Ponavljati ove redove dok ne potrošite sve sastojke.

Nema komentara:

Objavi komentar