četvrtak, 23. lipnja 2016.
ČOKOLADNA TORTA
Sastojci
za jednu koru
2 jaja
2 kašike šećera
1/2 kašike brašna
1/2 kašike kakao praha
4 kašike mlevenih oraha/badema/lešnika…
fil za tortu sa dve kore
2 jaja
100g šećera
50g čokolade za kuvanje
125g putera
po želji
par kašika mlevenih oraha za posipanje
Priprema
1.
PRIPREMA JEDNE KORE: Penasto umutiti mikserom dva belanca, pa dodati 2 kašike šećera, mutiti još minut-dva, dodati 2 žumanca i mutiti još par minuta. Potom dodati po polovinu kašike prosejanog kakao praha i brašna, i 4 ravne kašike mlevenih oraha/badema.. i lagano sve sjediniti varjačom. Peći u dobro podmašćenom plehu ili u plehu obloženom papirom za pečenje na 180 stepeni 25 min.
2.
FIL ZA TORTU SA DVE KORE: Penasto umutiti mikserom 2 belanca, dodati 100g šećera, mutiti još minut-dva i dodati dva preostala žumanca i mutiti još par minuta. Na pari ili u loncu za kuvanje mleka kuvati jaja sa šećerom dok ne počnu da se zgušnjavaju i onda skinuti sa šporeta i dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne istopi. Potom dodati puter iseckan na kockice i mešati dok se sve lepo ne sjedini.
3.
Najbolje je fil spremiti dok se prva kora peče da bi imao dovoljno vremena da se prohladi i malo zgusne. Ukoliko se i dalje čini redak staviti ga u frižider na 20ak min da se malo stegne, uz povremeno mešanje. Namazati polovinu fila preko prve kore.
4.
Potom staviti drugu koru preko prve kore i premazati je ostatkom fila, kao i sa strane. Po želji posuti mlevenim orasima (fil ima divan sjaj i nije neophodno posuti ga orasima).
5.
Prijatno!
Izvor: coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar