petak, 26. svibnja 2017.

TUZLANSKE HURMAŠICE – STRAŠNO DOBRE, MORATE PROBATI! (Recept)


Za ove hurmašice kažu da su “strašno dobre”. Provjerite…





  Tijesto:

2 jajeta
2 šoljice šećera
200 g maslac
brašna po potrebi
Agda:

9 šoljica šećera
11 šoljica vode
1 limun
PRIPREMA:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije ujednačenu masu.

Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice).

Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kada se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene.

Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu.





  Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.

Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

Izvor:haber.ba

Nema komentara:

Objavi komentar