subota, 27. svibnja 2017.
TORTA SA MAKOM I KOKOSOM.
SASTOJCI
• Kalup promjera 24 cm
Biskvit
• 4 bjelanjka
• Prstohvat soli
• 4 ravne žlice šećera
• 50 g kokosovog brašna
• 50 g mljevenog maka
• 1 žlica brašna
• ½ praška za pecivo
• 70 ml mlijeka za natopiti biskvit
Krema
• 4 žumanjka
• 4 žlice (70g) šećera
• 1 vanilin šećer
• 3 pune žlice (60g) gustina
• 500 ml mlijeka
• 100 g maslaca
Posip
• 125 g kakao ili čokoladnih keksa (stavila sam čokoladne kekse sa žitaricama od cjelovitog zrna)
Po vrhu
• 200 ml slatkog vrhnja ili 1 šlag pjena (plus mlijeko za šlag pjenu)
PRIPREMA
Kalup lagano nauljiti, dno obložiti papirom za pečenje, a obruč pobrašniti.
U zdjelici pomiješati brašno, prašak za pecivo, mak i kokosovo brašno.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg sa prstohvatom soli, pa dodavati žlicu po žlicu šećera. Dobro izmiksati, pa lagano žlicom umiješati smjesu sa makom.
Smjesu uliti u kalup, poravnati i peći 20-tak minuta na 180"C ili dok po vrhu ne počne žutiti.
Biskvit izvaditi iz kalupa na servirni tanjur, skinuti papir pa opet stegnuti obručem od kalupa.
Uzavreti mlijeko i preliti prohlađen, ali još uvijek topal biskvit. Pustiti da se ohladi.
Za kremu u posudi za kuhanje umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, pa umiješati gustin.
Za to vrijeme uzavreti mlijeko, pa lagano ulivati u umućene žumanjke stalno miješajući.
Prebaciti posudu na srednje jaku vatru i kuhati stalno miksajući. Kad se krema zgusne, maknuti s vatre da se hladi.
U ohlađenu kremu dodati izrađen maslac i dobro izmiksati. Može se maslac izrezan na listiće dodati u mlaku, ali samo malo mlaku kremu i dobro izmiksati.
Kremom premazati biskvit.
Za posip samljeti kekse u multipraktiku pa posipati po kremi. Oblom stranom žlice pritisnuti kekse da se spoje sa kremom.
Umutiti slatko vrhnje u šlag, ako se koristi šlag pjena, istući je u šlag sa mlijekom po uputi.
Šlag je teško razmazati preko keksa jer se lijepi za žlicu i podigne i keks za sobom, pa se sve izmiješa. Zato napuniti slastičarsku vrećicu sa nastavkom po izboru i nanijeti šlag spiralno preko keksa. Ostaviti tako ili poravnati (sad se može razmazati, ali nastojati da se to uradi u jednom potezu, bez odizanja žlice ili špatule).
Spremiti u hladnjak na barem 1 sat da se krema stisne.
coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar