petak, 26. svibnja 2017.
SOK OD NARANDŽE BOLJI I ZDRAVIJI OD KUPOVNIH FRUKTALOVIH SOKOVA A DOBIJETE ČAK 9 LITARA SOKA
SASTOJCI
– 4 narandže
– 1 kg šećera
– 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
– 9 litara vode
PRIRPEMA
Narandže oprati, prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smjestiti u zamrzivač na sat-dva vremena.
Izvaditi iz zamrzivača, isjeći i samljeti na mašinu za mljevenje mesa.
Smjesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene).
Ostaviti da odstoji desetak minuta.
Procjediti kroz cjediljku.
U precjeđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promješati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).
Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!
Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana.
Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.
Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem.
Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta.
Dobićete ukusan džem od narandže.
:izvor:recepti za top jela i poslastice
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar