petak, 26. svibnja 2017.

SOK OD NARANDŽE BOLJI I ZDRAVIJI OD KUPOVNIH FRUKTALOVIH SOKOVA A DOBIJETE ČAK 9 LITARA SOKA


SASTOJCI
– 4 narandže
– 1 kg šećera
– 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
– 9 litara vode


PRIRPEMA
Narandže oprati, prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smjestiti u zamrzivač na sat-dva vremena.




Izvaditi iz zamrzivača, isjeći i samljeti na mašinu za mljevenje mesa.

Smjesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene).

Ostaviti da odstoji desetak minuta.

Procjediti kroz cjediljku.

U precjeđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promješati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).

Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!

Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana.

Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.

Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem.

Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta.

Dobićete ukusan džem od narandže.



:izvor:recepti za top jela i poslastice

Nema komentara:

Objavi komentar