petak, 26. svibnja 2017.

Prirodni lijekovi od zove – Odlični za zdravlje


Vjerojatno je malo onih koji nisu probali sok od bazge. Neko voli njezin okus, neko ne. Ali, ono što je sigurno, jeste da su cvjetovi zovebogati eteričnim uljima, u kojima ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina. Njen plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C, a svi dijelovi biljke su bogati željezom, natrijem i kalijem.

Čaj od bazge je sjajan protiv groznice, jer stimulira rad znojnih žlijezda, naročito kada se kombinira s lipom. Osim toga, potiče lučenje mokraće, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe – ublažava simptome gripe i upale gornjih dišnih puteva, kao i reume.

Popularan je i zovin sirup, kao odlično osvježenje tijekom toplih dana.
Bazga cvjeta od svibnja do srpnja. Lišće, kora i korijen se sakupljaju u proljeće, cvijet u lipnju – dok se još sasvim ne rascveta, a bobice se beru pred kraj ljeta, kada potpuno sazru. Vanjski, sivi sloj biljke se baca, a koristi se samo unutarnji, zeleni dio. Nakon branja, cvjetovi se nižu na kanap ili stavljaju na papir i čuvaju na toplom mjestu – da bi se što prije osušili i sačuvali žuto-bijelu boju. Ako cvijet promijeni boju, potamni i postane smeđ, treba ga baciti.

Ljekoviti napitak
Sedam-osam listića bazge preliti sa dva decilitra kipuće vode i kuhati na tihoj vatri oko osam minuta. Čaj procijediti, zasladiti žličicom meda i piti u manjim gutljajima u toku dana. Ovaj čaj je odličan za jačanje imuniteta.

Za iskašljavanje
Pomiješati 20 grama cvijeta bazge sa po 10 grama cvijeta bijelog sljeza i komorača. Tri žlice ove mješavine popariti sa četiri decilitra kipuće vode, poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Procijediti i na svaka dva sata uzimati po jednu žlicu.

Rastvor
Za infekcije očiju i upale nosne sluznice kod hunjavice, preporučuje se otopina od cvjetova zove. Pedeset grama cvjetova kuhati tri minute u jednom litru vode, pa ostaviti da odstoji deset minuta. Nakon toga otopinu procijediti i njime ispirati oči i nosnice – više puta tijekom dana.

Sirup od cvjetova zove
Potrebno je: 3 kesice limuntusa ,4 kilograma šećera,5 litara vode,45 cvjetova zove



Priprema: Cvjetove zove oprati, pa potopiti u vodu i ostaviti na hladnom mjestu, prekriveno, da odstoji 24 sata. Procijediti, dodati šećer i limuntus, dobro izmiješati, i ostaviti još 24 sata, da bi se sav šećer istopio kako treba. Sipati u dobro oprane i osušene boce.

Uštipci od cvjetova zove
Potrebno je: 8 velikih cvjetova zove, tijesto za pohanje,80 grama brašna, ulje

Priprema: Mlijeko, brašno, so (ili šećer) i žumanca pomiješati, pa dodati snijeg od bjelanjaka. Oprane i osušene cvjetove zove uvaljati u brašno. Umočiti ih u tijesto za pohanje i spustiti u ne previše zagrijano ulje. Vaditi na salvetu da bi se upio višak masnoće. Uštipci mogu poslužiti kao lako predjelo s umakom od majoneze, ili kao desert s kompotom.

Tijesto za pohanje: 80 grama brašna,1 decilitar mlijeka,2 žumanjka, snijeg od dva bjelanjka, so (ili šećer, ako želite slatke uštipke).

Sok od bobica zove
Potrebno je: 2,5 kilograma bobica zove,1 kilogram šećera, pola litre vode, kesica konzervansa, kora od limuna,5 klinčića

Način pripreme: Odvojiti bobice od peteljki, oprati ih, staviti u lonac s debelim dnom i preliti vodom. Kuhati na laganoj vatri, dok ne provri. Skloniti s vatre, dodati šećer, limunovu koru narezanu na trakice i klinčić, pa vratiti na laganu vatru da ponovo provri i kuhati još desetak minuta. Skloniti s vatre, dodati kesicu konzervansa i sipati u boce. Ovako pripremljen sirup se razrjeđuje vodom.

Izvor: https://zenstvena.com/prirodni-lijekovi-zove-odlicni-zdravlje/

Nema komentara:

Objavi komentar