petak, 26. svibnja 2017.
Grčki griz kolač!
Ne peče se, brzo se priprema a potrebne sastojke sigurno uvek imate u kući.
Volim kada isprobam neki novi kolač, oduševim se ukusom i zatražim recept, a onda se ispostavi da je u pitanju jeftin i veoma jednostavan desert :)) Ovaj aromatični kolač sam jela na moru i mnogo mi se dopao. Za ljubitelje orijentalnih, slatkih i pomalo vlažnih poslastica, prava stvar! ;)
SASTOJCI
50 gr maslaca
50 ml ulja
200 gr pšeničnog griza
400 ml vode
300 gr šećera
1 kesica (10 gr) vanilin šećera
10 gr cimeta*
ZA ČOKOLADNU GLAZURU
100 gr čokolade
30 gr maslaca
50 ml mleka
PRIPREMA
1.
U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuva, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre.
2.
U drugu šerpu staviti maslac i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i ugreju, staviti griz, stalno dobro mešati žicom ili varjačom dok griz ne dobije žućkastu boju, pazite da ne zagori.
3.
Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promešati da se sjedini i kuvati sve zajedno na laganoj vatri još dve, tri minute da se lepo poveže.
Izliti u manji pleh (20x25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru.
* Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sečenja i serviranja lakše vaditi iz pleha :)
4.
Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, maslac i mleko pa otopiti u
mikrotalasnoj ili na pari (ja stavim na manju šerpicu sa vodom pa sve na laganu vatru i mešam dok se lepo ne sjedini). Kada se glazura prohladi, preliti preko kolača.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.
* U originalni recept je išlo 20 gr cimeta, meni se to učinilo kao previše pa sam stavila 10 gr i to je sasvim dovoljno.
* Može se staviti klasična čokoladna glazura, tako što se otopi 100 gr čokolade i 3 kašike ulja, ali ja za kolače ovakvog tipa, koji se serviraju sa viljuškicom ;) više volim ovakvu, mekšu čokoladnu glazuru
Posluživanje
Ovo je kolač koji stajanjem postaje još bolji jer ostaje vlažan i posle nekoliko dana. Veoma brzo i jednostavno se pravi a pogodan je i za dane posta, ukoliko se umesto maslaca upotrebi margarin.
coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar