Sastojci
Kora:
6 bjelanjaka
300 gr šećera
2oo gr sjeckanih oraha
1 žličica alkoholnog octa
Fil:
6 žutanjaka
250 gr šećera u prahu
250 gr sjeckanih oraha
300 gr mljevenog plazma keksa
250 gr margarina
2 dl mlijeka
300 gr čokoladnih krem banana
500 ml slatkog vrhnja
Priprema
1.
Za koru pjenasto umutiti bjelanca sa šećerom i na kraju dodati žličicu octa. Kalup u kome ćete peći obložite papirom za pečenje i pospite sjeckanim orasima, preko toga rasporedite umućena bjelanca. Ja sam pekla u okruglom kalupu promjera 26 cm, i torta je dosta visoka. U original receptu piše četvrtast pleh 30×20 cm. Koru sušiti sat vremena na 150 C i još pola sata na 100 C. Ostaviti da se ohladi pa odvojiti od papira za pečenje.
2.
Za fil umutiti žutanjke sa šećerom u prahu, pa kratko skuhati na pari. Prohlađeno sjediniti sa pjenasto umućenim margarinom, dodati sjeckane orahe ( koje smo prethodno malo zapekli u rerni na nižoj temperaturi, svega 5 – 10 min). Na kraju dodati plazma keks natopljen sa 2 dl mlakog mlijeka.
3.
Koru staviti na tacnu, tako da strana sa orasima bude okrenuta gore, pa preko nje rasporediti polovinu fila, poredati krem banane, preko banana premazati ostatak fila.
4.
Tortu premazati umućenim slatkim vrhnjem i ukrasiti po želji.
Posluživanje
Nema komentara:
Objavi komentar