ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

DOMAĆO HLJEB

Čak i ako ne morate isprobati novu mješalicu tijesta ili pekač kruha, dajte si oduška i ukućane razveselite kruhom pečenim u vašem domu. Pa i ne uspije li besprijekorno, njegov će se miris dugo osjećati u vašoj kuhinji.
Sastojci 5 osoba
500 g Namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka
10 g maslaca
12 g soli
40 g svježeg kvasca
300 ml mlake vode
Priprema
1.
Kvasac razmrvite, dodajte malo šećera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta.



2.
Prosijanom brašnu dodajte sol i kvasac pa pomiješajte s preostalom vodom.
3.
Umiješajte rastopljeni maslac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite neka se diže na toplom mjestu oko 30 minuta.
4.
Tijesto premijesite, oblikujte štrucu i stavite u namašćeni kalup. Prije pečenja tijesto stavite još jedanput dizati.
5.
Zarežite ga nožem i poprskajte vodom, stavite u zagrijanu pećnicu na 225°C i pecite oko 10 minuta, a zatim smanjite na 170°C i pecite još 35 minuta.
Posluživanje
Domaći kruh poslužite uz bogat uskršnji doručak.
Savjet
Za ljepšu boju kruha, prije pečenja premažite ga mješavinom žumanca i vode.
Napomena
Ovo možete i zamrznuti
Zamrzavanje: Kruh pripremite do kraja, ohladite i narežite na kriške. Stisnite ih u cjelinu, spremite u plastičnu vrećicu i zatim u zamrzivač.
Odmrzavanje: Željenu količinu kruha izvadite iz zamrzivača i zamotajte u aluminijsku foliju. Zagrijavajte u pećnici na 50°C dok kruh ne omekša.
Trajnost: 60 dana.

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar