petak, 22. srpnja 2016.

POGAČA PUNJENA SIROM! KOJA JE BILA PREDIVNA, MEKANA KAO PAMUK, UKUSNA I MIRISNA.



Trebala mi je pogača.Odlučila sam se za ovu ,cvijetove punjene sirom. Mnogima su poznati ovi cvijetovi,.od njih sam složila pogaču, koja je bila predivna, mekana kao pamuk, ukusna i mirisna.Ma divna, recept dijelim sa vama ……………
600 g +2 kašike Pšeničnog brašna Podravka
1 kašičica soli i šećera
1 kašičica suhog kvasca Dolcela
1/2 kašičice Praška za pecivo Docela

1 kom jaje
5 kašika ulja
2 dl toplog mlijeka
1 dl jogurta (sobne temp)
NADJEV:
150 g sitnog sira
bjelanjak
malo soli
žumanjak i 2 kašike mlijeka – za premazati pogaču
sjemenke po zelji

Priprema
1.
U posudu staviti prosijano brašno i dodati suhe sastojke.Zatm dodati ulje i jogurt te toplim mlijekom potkuhati tijesto za pogaču..Pokriti čistom salvetom i ostaviti na toplom, da se udupla.2.
Na pobrašnjenoj radnoj površini premijesiti tijesto, i podijeliti ga na devet loptica.

3.
Svaku lopticu razvaljati u krug, zarezati ga na četiri dijela , ne ići do sredine kruga,Staviti jednu kašiku sira, pa savijati dijelove tijesta ( suprotne)u cvijet.Tako raditi sa preostalim lopticama ,a jednu ostaviti za sredinu.



4.
Cvijetove složiti u tepsiju (prethodno pouljenu) a devetu lopticu staviti u sredinu.Ostaviti na toplom da se udupla, premazati sa žumanjkom , a sredinu posuti sjemenkama.

5.
Rernu zagrijati na 200 C i pripremljenu pogaču staviti da se peče.Peče se nekih 30-40 min.Kad dobije finu zlatno žutu boju izvaditi je iz rerne i ostaviti da se prohladi.

Posluživanje
Prijatno!

izvor:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar