utorak, 26. srpnja 2016.

SLANE PUNJENE PALAČINKE


Sastojci
Za palačinke:
2 jaja
250 g oštrog brašna
malo soda bikarbone
malo soli
50 ml ulja
750 ml mleka
Za nadev:
350 g kuvanog pilećeg mesa
150 g bukovače
150 g šampinjona
150 g punomasnog dimljenog trapist sira
200 ml kisele pavlake
4 kašike ljutenice
malo maslinovog ulja
Za preliv:
2 jaja
200 ml kisele pavlake
2 kašike paradajz pirea
malo soli
Priprema
1
Na malo maslinovog ulja propržiti šampinjone i bukovaču da ispari sva tekućina i staviti sa strane da se ohladi (možete koristiti samo bukovaču ili samo šampinjone, ja koristim obe vrste zbog punijeg okusa, a iste uvek imam u zamrzivaču). Izrada palačinki: Mikserom umutiti jaja sa malo soli, dodati ulje i dalje mutiti, zatim dodati prosejano brašno pomešano sa soda bikarbonom i 250 ml mleka i mutiti da postane jednolična smesa uz dodavanje još 500 ml mleka. U tiganju zagrejati ulje, vrelo ulje iz tiganja prebaciti u malu šerpicu, a na zamašćenu tavu staviti 1 kutlaču smese kružnim pokretima da pokrije celu tavu i peći palačinke na srednjoj temperaturi, okrenuti i kratko propeći i drugu stranu. Od ove količine sam dobila 20 palačinki, a 15 sam iskoristila za nadevanje. Izrada nadeva: Viljuškom umutiti jaja i pavlaku, dodati ljutenicu (možete koristiti pinđur ili ajvar) pa umutiti, zatim dodati ispržene gljive (1 kašiku šampinjona ostaviti u posudici za preliv), iseckano kuvano pileće meso i na kraju dimljeni trapist sir i dobro umutiti. Na svaku palačinku staviti prepunu kašiku pripremljenog nadeva.
2
Palačinke uviti.
3
Vatrostalni sud premazati sa malo margarina i u njega slagati nadevene palačinke.
4
Priprema preliva: Mikserom umutiti jaja, pavlaku, paradajz pire i malo soli da se dobije glatka smesa. Na kraju dodati kašiku isprženih šampinjona i viljuškom umutiti. Pripremljeni preliv preliti preko palačinki.
5
Vatrostalni sud staviti u rernu na 190 stepeni da se palačinke lepo zapeku. Peći 30 – 45 minuta zavisno od jačine struje. Servirati uz svež paradajz ili salatu po želji.



IZVOR RECEPTA: recepti.com

Nema komentara:

Objavi komentar