petak, 29. srpnja 2016.

DAR OD BOGA KOJI TREBA ISKORISTITI: ANTIBIOTIK, ANTIOKSIDANS, ČISTI KRVOTOK, UNIŠTAVA HOLESTEROL!



Postoji mnogo razloga zašto bosiljak treba češće da dodajete u jela. Bosiljak je žbunata i veoma aromatična biljka, ovalnih i uglavnom zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka, a sve su različite po izgledu i ukusu.

Snažan antioksidans

Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave ishrane i zdravog načina života, štite tijelo od slobodnih radikala, sprječavaju starenje ćelija i nastanka nekih vrsta raka. Jedan od njih je beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On sprječava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta- karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala.

Odličan za srce i krvne sudove

U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprječava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardio vaskularnog sistema čime djeluje prevntivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Prirodni antibiotik

Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno djeluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi posjeduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija.

izvor:dnevno

Nema komentara:

Objavi komentar