Kao deca obožavali smo ovaj plod, birali smo ga pre bilo koje druge hrane, čak smo se i otimali ko će više pojesti, a nismo ni slutili da je “ukus božanstva” koji ćemo zauvek pamtiti, prava superhrana!
Bogat antioksidantima, nutrijentima, vitaminima, dud je cenjen u celom svetu kao jedan od najboljih lekova iz prirode.
Svaki deo ove biljke je lekovit. Možete koristiti koru, listove, sveže, ali i sušene plodove.
Pored toga što je cela biljka bogata antioksidantima, sadrži alkaloide zahvaljujući kojima naš imunitet jača, balansira šećer u krvi, a sušeni plodovi važe za jednu od najzdravijih prirodnih “grickalica”.
Zreli plodovi duda su jestivi i koriste se za nadeve, tartove, čaj, za dobijanje vina i likera.
Crni i crveni dud su sa najjačom aromom. Nezrele plodovi se ne preporučuju za jelo jer mogu imati blaga halucinogena svojstva. Crni, crveni i beli dud je raširen po celoj Evropi, Bliskom istoku, severnoj Africi i u Indiji.
Sazreva u leto, sezona mu je kraj jula-avgust mesec.
izvor:narodnamedicina.info
Nema komentara:
Objavi komentar