četvrtak, 22. lipnja 2017.

Uzrok raka leži u ovome: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite


Radi se o opasnom otrovu za naše tijelo, a unosimo ga svakodnevno.


Ne samo da je šećer primarni izvor viška kalorija, već najnovija istraživanja pokazuju da ćelije raka upijaju visoko fruktozni kukuruzni sirup, što je još jedan dodatni razlog da ga izbjegavamo.



Prije par godina istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji i Los Anđelesu utvrdili su da ćelije tumora gušterače koriste fruktozu za dijeljenje i reprodukciju, što pobija ranije pretpostavke da su svi šećeri jednaki. Tumorske ćelije koje su hranjene glukozom i fruktozom koriste ove šećere na dva različita načina, rekao je istraživački tim.

Njihovi rezultati, koji su objavljeni u časopisu Cancer Research, mogli bi da pomognu da se objasne ranije studije koje su povezivale uzimanje fruktoze s rakom gušterače, jednim od najsmrtonosnijih oblika bolesti.



“Ovi rezultati pokazuju da ćelije raka mogu lako da metabolišu fruktozu kako bi povećale proliferaciju”, napisali su 2010. godine dr Entoni Henej i kolege iz Kalifornijskog univerziteta.

“Oni imaju veliki značaj za onkološke bolesnike kojima je propisana ishrana rafiniranom fruktozom, a pokazuju da smanjenjem unosa rafinirane fruktoze ili prestankom fruktozom tretiranih akcija mogu poremetiti rast raka”, rekao je on.

Amerikanci, više nego ljudi u većini drugih industrijalizovanih zemalja, pojedu nevjerovatnu količinu fruktoze, uglavnom visokofruktoznog kukuruznog sirupa, koji je mješavina fruktoze i glukoze, a koristi se uglavnom u nekim pićima, hlebu i nizu drugih prerađenih namirnica.

Posegnuli ste za jednim keksom, a onda shvatili da ste pojeli cijelu kutiju?

Razlog tome nije nedostatak samodiscipline nego vrsta šećera koja se nalazi u većini gotovih proizvoda.
Njegovo ime je glukozno-fruktozni sirup.

Glukozno-fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) je vrsta kukuruznog sirupa. Proizvodi se na takav način da se uz pomoć enzima dio glukoze pretvara u fruktozu da bi se dobila željena slatkoća. Nastaje mješavina glukoze i fruktoze, koja se zove glukozno-fruktozni sirup.

Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produžuje



rok trajanja proizvoda. Naravno da je ovakav aditiv “dobrodošao” u svijetu brze hrane.
Glukozno-fruktozni sirup se koristi kao zamjena za šećer u mnogim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama i pecivima.

Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima razarajuće djelovanje na naše zdravlje.

Fruktoza je otrov za naše tijelo, jer je mozak ne doživljava kao hranu.
brzireceptisavjeti.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar