četvrtak, 22. lipnja 2017.
OVAJ RECEPT I FANTASTICNA SLIKA PRIVLACE MNOGO PAZNJE “TUNEL TORTA”
Volim tunel tortu, ovaj put mi se nisu pekle kore pa sam malo zidala :)))))
Autor: vukica5
Sastojci
Za podlogu
200 g mljevenog keksa
200 g mljevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
100 g šećera u prahu
125 g margarina
1 kom narandža kora i sok (50 ml)
za fil
750 ml mlijeka
7 kašika šećera
6 kašika dobro punih gussnela
125 g margarina
200 g čokolade za kuvanje
100 g bijele čokolade
i još
250 g piškota
Priprema
1. Izmiješati keks, orahe, šećer i koru narandže. Istopiti margarin, dodati izlomljenu
čokoladu i miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve sastojke, dodati sok od narandže i
izmiješati. Na odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27 cm i ostaviti da se
ohladi dok se napravi fil.
2. Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin
i brzo miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i povremeno miješati.
3. Margarin sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i gustin pa sjediniti s
margarinom.
Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g istopljene bijele čokolade.
U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne čokolade.
4. Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko podloge. Preko bijele kreme premazati
tanak sloj tamne kreme, slagati piškote (malo ih namočiti u mlijeko ili sok od narandže)
s malim razmacima (po širini 6 piškota, po dužini 2,5).Prazninu između piškota popuniti
tamnom kremom i premazati samo toliko da se prekriju piškote.
5. Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj tamne kreme pa piškote (7 piškota po
širini) popuniti prazninu između piškota i premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.
coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar