petak, 23. lipnja 2017.

Prelijep, osvježavajući ljetni desert


Sastojci
    Za prvi sloj
    2 kom jaja
    40 g šećera u prahu
    120 ml slatke pavlake za šlag
    100 g krem sira
    120 g sjeckanog kandiranog voća
    1 kašičica arome vanilije
    za drugi sloj
    2 kom jaja




    40 g šećera u prahu
    200 ml slatke pavlake za šlag
    150 g čokolade za kuvanje
    1 kašika kakaa
    za treći sloj
    2 kom jaja
    40 g šećera u prahu
    150 ml slatke pavlake za šlag
    100 g mljevenih oraha, lješnjaka ili badema

 Priprema
    1
    Za prvi sloj, odvojiti bjelanca od žumanaca, bjelanca umutiti u čvrst šaum sa šećerom u prahu. Umutiti slatku pavlaku, dodati sir i žumanca i izmiješati dodati umućena bjelanca i izmiješati najnižom brzinom, i na kraju dodati sjeckano kandirano voće. Smjesu sipati u kalup 30x11 cm obložen prozirnom folijom i staviti u zamrzivač 3o-ak minuta
    2.




    Za drugi sloj istopiti na pari ili niskoj temperaturi čokoladu i umiješati kakao, ostaviti da se malo prohladi. Jaja odvojiti bjelanca od žumanaca, umutiti bjelanca i šećer u čvrst šaum, umutiti slatku pavlaku, dodati žumanca i čokoladu pa izmiješati, dodati i umućena bjelanca i izmiješati najmanjom brzinom. Sipati preko prvog sloja i ostaviti u zamrzivač 30-ak minuta.
    3.
    Za treći sloj, bjelanca i šećer u prahu umutiti u čvrst šaum, umutiti slatku pavlaku, dodati žumanca, dodati i mljevene orahe i na kraju umiješati umućena bjelanca i polako miješati da se izjednači. Sipati preko drugog sloja, prekriti prozirnom folijom i vratiti u zamrzivač, najbolje je da prenoći.
    4.
    Prijatno !!!!!
    5.
    Ko ne voli termički ne obrađena jaja mogu se kuvati na pari, ohladiti i dalje sve po receptu
Preuzeto sa: www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar