nedjelja, 1. siječnja 2017.

ZDRAVA DIJETA: IZGUBITE KILOGRAME KOJI SE NEĆE VRAĆATI

Da bi se pravilno skinuli kilogrami, režim ishrane mora da se mijenja postepeno. Cilj ove dijete je ne samo da se podstakne gubitak tjelesne težine, već i da se generalno promjeni vrsta hrane i način života.

Režim ishrane “south beach” kreirao je kardiolog Artur Agatston, a dijeta je dobila ime po glamuroznoj oblasti u Majamiju. Drugačije je zovu “dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata”, a kod nas – “dijeta južnih plaža”. Ova dijeta je siromašna ugljenim hidratima, a bogata proteinima i zdravim mastima.
Ipak, ovo nije stroga dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata i kada je sprovodite ne morate da računate u gramima, što je još jedna prednost. Svrha dijete je ne samo da se podstakne gubitak tjelesne težine, već i da se generalno promjeni vrsta hrane i da se usvoji zdrav način života. Agatston kaže da je zdrav način ishrane zapravo ključni faktor koji odlučuje da li ćete da izgubite kilograme ili ne. Ovaj režim ishrane zasniva se na dobrim ugljenim hidratima, nemasnim proteinima i zdravim mastima kao i namirnicama bogatim vlaknima.

South beach dijeta ima tri faze:

PRVA FAZA:

Ova dvonedjeljna faza je osmišljena tako da eliminiše lošu hranu i pokrene gubitak težine. Treba izbaciti gotovo sve ugljene hidrate iz ishrane, a posebno šećere, uključujući tjestenine, pirinač, hljeb i voće. Izbacite voćne ili gazirane sokove i alkohol. Dozvoljeno je da se jedu čisti proteini, kao što su riba, morski plodovi, bijelo meso, nemasna teletina i proizvodi od soje.

Možete jesti povrće bogato vlaknima, mliječne proizvode sa malo masti i namirnice sa zdravim, nezasićenim mastima, uključujući masline, avokado, orahe i sjemenke bundeve, suncokreta, lana. Uz meso se jedu velike količine povrća: spanać, paradajz, blitva. Od masnoća se koristi maslinovo ulje kao preliv salatama. Uobičajeni gubitak težine u ovoj fazi je između četiri do sedam kilograma.

PRIMJER JELOVNIKA:

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Doručak: Doručak može da sadrži artičoke, omlet sa šparglom i kozjim sirom, pečeno pileće bijelo meso ili jaja sa spanaćem i šunkom, uz šolju kafe ili čaja.
Ručak: Za ručak birajte škampe ili ribu, uz ledeni čaj ili kiselu vodu.
Večera: Grilovani losos ili teleći odrezak i sezonska salata.
Grickalice: Možete uživati u grickalicama u toku dana, kao što su sir, ćuretina ili orasi.

DRUGA FAZA:

Ovo je faza dugoročnog gubitka težine koju karakteriše postepeno uvođenje namirnica koje su bile zabranjene u prvoj fazi. Povećava se unos voća i žitarica kao što su ječam, zob, kukuruz, pirinač i sve povrće. Naglasak je i dalje na proteinskim namirnicama, kao što su meso, riba, sirevi, jaja u kombinaciji sa dosta povrća. Ostajete u ovoj fazi dok ne dostignete svoju ciljanu težinu. U ovom periodu ćete vjerovatno gubiti od jednog do dva kilograma nedeljno.
PRIMJER JELOVNIKA:

Doručak: 1/2 sviježeg grejpfruta, 1 kriška tosta od integralnog hljeba sa kriškom nemasnog sira (oko 30 g), kafa bez kofeina ili čaj s nemasnim mlijekom i zaslađivačem
Užina: 125 ml nemasnog jogurta
Ručak: Mediteranska salata od piletine
Salata:
– 1/2 kg pilećih prsa bez kožice i kostiju
– 2 kašike maslinovog ulja
– 2 šolje pripremljenog bulgura (oljuštenog i drobljenog pšeničnog zrna – kupuje se u prodavnicama zdrave hrane)
– 1,5 šolja na kockice narezanih krastavaca
– 1,5 šolja na kockice narezanog paradajza
– 1 šolja sitno sjeckanog mladog luka
– 1/2 šolje nasjeckanog sviježeg peršuna
– listovi zelene salate

Preliv:
– 1/2 šolje preliva za salatu (mješavina maslinovog ulja, izgnječenog bijelog luka i začinskog bilja)
– 1/2 kašičice karija
– 1/2 grančice osušenih listova nane
– 1 kašičica senfa

TREĆA FAZA

Ovo je faza održavanja postignute težine. U ovoj fazi nastavljate da pratite ishranu i stil života po principima koje ste naučili u prethodnim fazama. Možete da jedete gotovo sve namirnice koje želite, uključujući i povremene izlete, samo bez pretjerivanja.

Izvor: nadlanu.com

Nema komentara:

Objavi komentar