Ishrana dijabetičara ima posebnu važnost. U usporedbi s drugim bolestima, treba bolesniku od šećerne bolesti više hrane.
Međutim, moramo se ne samo brinuti da bolesnik dobije dovoljnu količinu hrane već moramo i paziti da ne dobije previše ugljičnih hidrata.
Hrana mora biti siromašna ugljičnim hidratima i sastojati se pretežno od povrća bogatog vitaminima. Mliječnu kiselinu podmiruje kiselim mlijekom, mlaćenicom (stepkom) i svježim nemasnim sirom (skutom). Tko je navikao na mješovitu hranu, mora se zadovoljiti s vrlo malom količinom nemasnog (krtog) mesa.
Evo jelovnika za jedan dan:
Doručak: možemo piti mlaćenicu (stepku), kiselo mlijeko, ili žitnu kavu. Jedanput možemo uzeti jogurt, ako ga više volimo. Načinimo sendviče od krekera, a možemo upotrijebiti i poseban kruh za dijabetičare, koji namažemo svježim kravljim sirom (skutom).
Sendviče obložimo kriščicama rajčica, ili pospemo peršunom, vlascem ili naribanim hrenom. Tko više voli voće. može uzeti žitnu kavu s vrhnjem, voćnu kašu s raženim pahuljicama i rižine pahuljice.
Što se tiče voća, ravnamo se prema godišnjem doba, pa možemo jesti jabuke, ribiz i borovnice. Voćnoj kaši možemo dodati još sezamova sjemena ili naribane bademe. Sve mora biti bez šećera. Kad nema svježih bobica (jagoda), nadomjestit ćemo ih cvjetnim peludom voćaka.
Šećerna bolest ishranaObjed: kolačići od soje, mekani bijeli kravlji sir s vrhnjem i hrenom, i zavisno od godišnjeg doba .obloženo ili pirjano povrće. Najvažnije je da pripravimo veliki tanjur salate. Izbor također zavisi od godišnjeg doba.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Izvrsno je: kiseli kupus, sirovi kupus, zelena salata, prvenstveno krstovnik (dragušac. Nasturtium officinale) uključivši i dragoljub (kapucinka, Tropaeolum majus). Začin za salatu načinimo od vrhnja i Molkosana.
Molkosan gušterača dobro podnosi. Za piće preporučamo razrijeđen Molkosan, umjesto kojega možemo uzeti Bambu-kavu ili žitnu kavu, dodavši joj malo slatkog vrhnja. Treba izbjegavati napitke s kemijskim dodacima. Možemo jesti teletinu ili govedinu pečenu na žaru. te pirjano povrće.
Večera: Korisno je da navečer pojedemo nešto lako, inače sastavimo jelovnik sličan doručku. Da bi jelovnik bio što različitiji, možemo mijenjati jela, npr: juhu od zelenja ili juhu od sezama; pirjano povrće ili pirjane rajčice; tanjur zelene salate ili prijesan kiseli kupus.
Promjene: Da nam dijetna hrana ne dojadi, moramo je mijenjati. To postižemo različitim kombinacijama pojedinih živežnih namirnica, ili različitim pripremanjem hrane. Tko priprema hranu s ljubavi, nade uvijek
nove mogućnosti za sitne izmjene.
Umjesto sojinih kolačića, jedemo kolačiće od mekinja ili jela od sezamova sjemena. Hren i dragušac djeluju ljekovito na gušteraču, zato ta dva začina često mijenjamo. Možemo dodati i sitno izrezano lišće komonike (Artemisia vulgaris), jer ta biljka povoljno djeluje na gušteraču.
Kao začin dijabetičari mogu upotrebljavati luk i ekstrakt kvasca. Izvrsne su žemlje od Grahamova tijesta, tanko namazane Herbaforceom i obložene lukom. I kvasac i luk vrlo su važni za gušteraču. Ako se diabetičar potrudi da jede polako, da hranu dobro sažvače, hranu će bolje iskoristiti i biti brzo sit.
Tko mora prigušivati veliku potrebu za hranom, tome nije ugodno jer mora jesti veće količine, a to prekomjerno opterećuje organizam. Vrlo je važno da se hrana sastoji samo od prirodnih namirnica.
Izvor: zivi-zdravo.net
Nema komentara:
Objavi komentar