petak, 1. srpnja 2016.

TORTA „SEDMO NEBO“

Sastojci
Kore kokos (x 2 kom):
6 kom belanaca
200 gr šećera kristala
200 gr kokosovog brašna
Kore orasi (1 kom):
6 kom belanaca

250 gr šećera kristala
250 gr mlevenih oraha

Fil:
18 kom žumanaca
300 gr šećera kristala
200 gr čokolade
250 gr maslaca

Priprema
1.

Pripremiti 3 komada pek-papira, nešto većih dimenzija od veličine kalupa u kojem će se peći kore (prečnik kalupa je 28 cm). Na papir staviti obruč kalupa i grafitnom olovkom iscrtati konture po pek papiru. Svaki papir okrenuti na drugu stranu, tako da grafitni trag ostane sa donje strane, a na gornju stranu će se sipati masa za koru.
2.
Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodavati kašiku po kašiku šećera, pa isključiti mikser i dodati kokosovo brašno, pa laganim pokretima varjačom sve izjednačiti. Izručiti na pek papir i lopaticom ravnomerno rasporediti do iscrtanih kontura.
3.
Umutiti i drugu koru sa kokosovim brašnom na isti način i rasporediti po pek papiru. Tek tada uključiti rernu da se greje.
4.
Treću koru umutiti na isti način, samo umesto kokosovog brašna dodati mlevene orahe.
5.
Na podlogu kalupa pažljivo prevući prvi pek papir, staviti obruč i peći (sušiti) oko 20 minuta na 150 ’C.
6.
Pri odvajanju belanaca za kore, žumanca odmah stavljati u lončić sa duplim dnom za kuvanje fila na pari. Kada su odvojena žumanca i od treće kore, dodati šećer i malo umutiti mikserom, da žumanca pobele. Staviti odmah da se fil kuva i povremeno mešati varjačom. Kuvati fil na pari oko 15 minuta na umerenoj temperaturi. Pred kraj kuvanja staviti malo fila na tacnu i kad se prohladi, proveriti da li je kuvan (da se ne razliva po tacni). Tada dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati da se istopi čokolada i izjednači masa.
7.
Ohladiti fil potpuno, da se u njemu ne bi rastopio maslac.
8.
Dok se fil hladi, skinuti pek papir sa kora i penasto umutiti maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi .
9.
U umućen maslac dodavati ohlađen fil od žumanaca i dobro umutiti da se sve sjedini.
10.
Filovati kore ravnomerno nanoseći fil na svaku koru. Donja i gornja kora su sa kokosom, a u sredini je kora sa orasima. Prenošenje kora na tacnu za filovanje izvršiti pažljivo jer, iako kore deluju čvrste i debele, one nemaju u sebi ni trunku brašna tako da se lako lome. Ako se dogodi da se prelome, sastaviti delove i preko toga premazati fil.
11.
Za filovanje prve i druge kore upotrebiti oko polovine fila, a ostatak je potreban za filovanje torte odozgo i okolo.
12.
Za ukrašavanje torte može se koristiti ostatak fila za dekorisanje špricem, narendati čokoladu ili rastopljenom čokoladom iscrtati koncentrične krugove i čačkalicom napraviti paukovu mrežu.
13.

Pripremiti dan ranije i ostaviti tortu da odstoji.

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar