nedjelja, 3. srpnja 2016.

MARCIPAN GOTOVO ZA 20 MINUTA




SASTOJCI
Macipan
• 140 ml mlijeka
• 250 g margarina / putera
• 750 g šećera
• 250 g oraha
• 250 g petit beurre keksa

Glazura
• 100 g mliječne čokolade
• 100 g čokolade za kuhanje
• 30 g putera / maslaca
• 1 kašika ulja

PRIPREMA
Sitno sameljite orahe i keks i pomješajte.
.
Na veoma tihoj vatri istopite puter, šećer i mlijeko. Uz konstantno miješanje sačekajte da se svi sastojci sjedine i kada je šećer istopljen, tj. kada vidite da smjesa počinje ključati, skinite sa vatre.



U istopljeni puter i šećer dodajite orahe i keks.
Dodajite male količine i konstantno miješajte dok se sve lijepo ne sastavi. Ovo morate raditi malo brže jer se smjesa brzo stisne.

Kada sastavite sve sastojke brzo prelijete u kalup ili tepsiju br. 36 i poravnajte.

Na pari istopite sastojke za glazuru.
(U većoj šerpi provrite vodu i na nju stavite akropalnu ili keramičnu zdjelu u kojoj ste izlomili čokoladu i dodali puter i ulje. Sve lagano mješajte dok se ne istopi i izmiješa.)

Odmah prelijte po marcipanu i ostavite par sati da se ohladi.
Ili se vratite nakon 15 minuta i odmah odrežite sebi komad, kao moj mili muž koji jednostavno nije mogao da čeka. 🙂 kolač već nakon nekoliko minuta ima čvrstinu da se može rezati, samo pazite na glazuru.

POSLUZIVANJE
Napravila sam 2 izmjene u odnosu na originalni recept
1. U originalu se koristi margarin, a ja koristim isključivo puter i to nije imalo uticaja na pripremu i čvrstinu kolača.
2. Moj malecki sin je zahtijevao moju pažnju pa nisam stigla napraviti glazuru, nego sam samljela čokoladu i samo je posula obilno po toplom kolaču. Ona se odmah lijepo istopila i sama se napravila u “glazuru” sa ovim interesantnim reljefom na vrhu, tako da ako nemate vremena, može i tako.

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar