S povišenom masnoćom u krvi ili holesterolom mnogo ljudi se bori u savremenom svijetu zbog brzog načina života, ali i zbog genetske predispozicije. Ovaj sirup se pokazao vrlo efikasan u skidanju povišenog holesterola.
Sastojci
1 kg limuna
5-6 vezica peršuna
3 l vode
1 kesica sode bikarbone
Priprema
Limun oprati najprije u hladnoj vodi, zatim ga potopiti u toplu vodu i sipati kesicu sode bikarbone. Ostaviti tako da odstoji oko sat vremena.
Peršun zajedno sa stabljikom isjeckati na sitnije komadiće. Limun zajedno sa korom sitno isjeckati. Peršun i limun staviti u šerpu i naliti tri litre vode. Kuhati na tihoj vatri dok se ne ukuha, od 2 do 3 sata. Kada je skuhano, ocijediti.
Trebalo bi od prilike da dobijete 1,5 l sirupa. Pije se svako jutro, na prazan stomak, mjera je jedna puna čašica za rakiju. Mjera je dovoljna za 15 dana, ako se pije svako jutro.
Nema komentara:
Objavi komentar