srijeda, 27. travnja 2016.

Domaći puding od čokolade




Sastojci

150 g šećera
100 g kakaa ili čokolade
80 g putera
50 g brašna
2 kesice vanilin šećera
ulje za kalupčiće.

Priprema
1.
U šerpu nasuti litar mlijeka, promiješati ga sa vanilin šećerom i, postepeno miješajući, zagrijavati do vrenja.

2.
U drugoj ( velikoj ) šerpi rastopiti puter na laganoj temperaturi.

3.
Istopljenom puteru postepeno dodavati brašno, neprestano miješajući. Skloniti sa vatre i energično miješati da ne ostane nijedna grudvica.

4.
Ako pravite sa čokoladom, otopite je na pari.
U puter dodati šećer, promiješati. Zatim postepeno dodavati kakao ili otopljenu čokoladu, miješati da se sve sjedini.

5.
Ovoj smjesi polako, kutljaču po kutljaču, dodavati vrelo mlijeko. Na početku miješajte drvenom kašikom, a kada se masa razrijedi, možete nastaviti mikserom, da biste bili sigurni da neće ostati grudvice.

6.
Šerpu vratiti na ringlu, na laganu temperaturu, i neprestano miješati dok krema ne postane gusta i glatka, otprilike 4 - 5 minuta.

7.
Ravnomjerno, u tankom sloju, nauljiti kalupčiće za puding.

8.
Vrelu kremu sipati u kalupčiće i ostaviti u frižideru nekoliko sati.
 

Nema komentara:

Objavi komentar