subota, 23. travnja 2016.
Namirnica koju je GRIJEH ne konzumirati,a mi smo je zaboravili
Jedna od najstarijih zdravih namirnica, na velika vrata vraća se u jelovnike brojnih kuhinja.
Ipak, o njoj se i dalje stidljivo govori, jer većina ne zna ni kako izgleda, ni kakvog je ukusa, niti šta sve posneduje. A okra, kako je još zovu, u ishrani je korištena još pre tri i po milenijuma.
Za njen izuzetan uticaj na glatkoću i zategnutost kože znala je i Kleopatra. Zbog afrodizijačkih svojstava bila je omiljeno jelo begova, o čemu najbolje svedoči čuvena Begova čorba i Bajramska bamija.
Za ishranu se koriste samo mladi nedozreli plodovi, koji se prilikom kuhanja raspadaju oslobađajući mnoštvo sitnih sjemenki, izuzetno bogatih bjelančevinama i mastima.
Da bi mogle da se nađu na trpezi tokom cijele godine mlade bamije se suše, nanizane na konac. Osim konzerviranja sušenjem, može i da se zamrzne, marinira ili samelje.
Bamija je bogata biljnim vlaknima, važnim za održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi, dobrog varenja i stabilizacije nivoa šećera u krvi.
Sadrži i brojne minerale i vitamine, posebno iz grupe B, (najviše B1 i B2 i B6) važne za održavanje sigurne i zdrave trudnoće. Proizvodeći folate, sprječava pojavu urođenih mana i pomaže da plod raste i razvija se normalno.
Vitamin C, kojeg takođe ima u zavidnim količinama prevenira dijabetes, odnosno ublažava simptome ukoliko se bolest ispoljila. Djelotvoran je i u slučaju astme i drugih respiratornih problema. Vitamin C iz bamije, takođe, pomlađuje kožu, pospješuje rast i regeneraciju njenih tkiva i na taj način poboljšava produkciju kolagena.
Sadrži i polisaharide koji djeluju stimulativno na organizam i krvotok, pa samim tim, dovode do boljeg rada mozga, odnosno memorije i kognitivnih sposobnosti.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar