petak, 22. travnja 2016.

FENOMENALAN DESERT, GOTOV U PAR MINUTA…







Jedan od onih brzih desert- kolaca koji su joker kada nemam vremena ili kada su gosti skoro na vratima

Sastojci 8 osoba
biskvit:
6 zumanaca
4 kasike secera(50gr)
4 kasike mlijeka
4 kasike ulja
4 kasike brasna(50 gr)+ 1/2 praska za pecivo
malo oraha,badema ili ljesnjaka(50-80 gr)
ZA BIJELI DIO:
6 bjelanaca
zaljev(agda):
500 gr secera
125 ml vode Jedan od onih brzih desert- kolaca koji su joker kada nemam vremena ili kada su gosti skoro na vratima Sastojci 8 osoba biskvit: 6 zumanaca 4 kasike secera(50gr) 4 kasike mlijeka 4 kasike ulja 4 kasike brasna(50 gr)+ 1/2 praska za pecivo malo oraha,badema ili ljesnjaka(50-80 gr) ZA BIJELI DIO: 6 bjelanaca zaljev(agda): 500 gr secera 125 ml vode Priprema 1. Pomijesati suhe sastojke:brasno+prasak za pecivo+orasi Tepsiju( 34x20cm) namazati maslacem i obrasniti 2. Umutiti zumanca sa secerom u pjenastu masu+4 k.ulja+4 k.mlijeka Na kraju dodati smjesu suhih sastojaka,pa pjenjacom lagano izmijesati u kompaktnu masu. 3. Smjesu rasporediti ravnomjerno po prethodno pripremljenoj tepsiji, Peci oko 15 minuta na 160à C (prilagoditi pecenje sopstvenoj pecnici) 4. U medjuvremenu prokuhati vodu i secer,neka vrijucka 5 minuta. U bjelanca staviti prstohvat soli,pa ih umutiti u cvrst snijeg. U snijeg u tankom mlazu,STALNO MUTECI MIKSEROM,usipati vrelu agdu. 5. Nastaviti mutiti jos pet minuta(masa sa bjelancima ce narasti) pa zatim izliti preko biskvita.Poravnati 6. Ohladiti malo na sobnoj temperaturi,azatim prebaciti u frizider. Posluživanje Dekorisati po zelji:rendanom cokoladom,vocem i sl.

Priprema
1.

Pomijesati suhe sastojke:brasno+prasak za pecivo+orasi
Tepsiju( 34x20cm) namazati maslacem i obrasniti

2.

Umutiti zumanca sa secerom u pjenastu masu+4 k.ulja+4 k.mlijeka
Na kraju dodati smjesu suhih sastojaka,pa pjenjacom lagano izmijesati u kompaktnu masu.

3.



Smjesu rasporediti ravnomjerno po prethodno pripremljenoj tepsiji,
Peci oko 15 minuta na 160à C (prilagoditi pecenje sopstvenoj pecnici)

4.

U medjuvremenu prokuhati vodu i secer,neka vrijucka 5 minuta.
U bjelanca staviti prstohvat soli,pa ih umutiti u cvrst snijeg.
U snijeg u tankom mlazu,STALNO MUTECI MIKSEROM,usipati vrelu agdu.

5.

Nastaviti mutiti jos pet minuta(masa sa bjelancima ce narasti) pa zatim izliti preko
biskvita.Poravnati

6.

Ohladiti malo na sobnoj temperaturi,azatim prebaciti u frizider.

Posluživanje
Dekorisati po zelji:rendanom cokoladom,vocem i sl. Jedan od onih brzih desert- kolaca koji su joker kada nemam vremena ili kada su gosti skoro na vratima Sastojci 8 osoba biskvit: 6 zumanaca 4 kasike secera(50gr) 4 kasike mlijeka 4 kasike ulja 4 kasike brasna(50 gr)+ 1/2 praska za pecivo malo oraha,badema ili ljesnjaka(50-80 gr) ZA BIJELI DIO: 6 bjelanaca zaljev(agda): 500 gr secera 125 ml vode Priprema 1. Pomijesati suhe sastojke:brasno+prasak za pecivo+orasi Tepsiju( 34x20cm) namazati maslacem i obrasniti 2. Umutiti zumanca sa secerom u pjenastu masu+4 k.ulja+4 k.mlijeka Na kraju dodati smjesu suhih sastojaka,pa pjenjacom lagano izmijesati u kompaktnu masu. 3. Smjesu rasporediti ravnomjerno po prethodno pripremljenoj tepsiji, Peci oko 15 minuta na 160à C (prilagoditi pecenje sopstvenoj pecnici) 4. U medjuvremenu prokuhati vodu i secer,neka vrijucka 5 minuta. U bjelanca staviti prstohvat soli,pa ih umutiti u cvrst snijeg. U snijeg u tankom mlazu,STALNO MUTECI MIKSEROM,usipati vrelu agdu. 5. Nastaviti mutiti jos pet minuta(masa sa bjelancima ce narasti) pa zatim izliti preko biskvita.Poravnati 6. Ohladiti malo na sobnoj temperaturi,azatim prebaciti u frizider. Posluživanje Dekorisati po zelji:rendanom cokoladom,vocem

Nema komentara:

Objavi komentar