petak, 22. travnja 2016.
FENOMENALAN DESERT, GOTOV U PAR MINUTA…
Jedan od onih brzih desert- kolaca koji su joker kada nemam vremena ili kada su gosti skoro na vratima
Sastojci 8 osoba
biskvit:
6 zumanaca
4 kasike secera(50gr)
4 kasike mlijeka
4 kasike ulja
4 kasike brasna(50 gr)+ 1/2 praska za pecivo
malo oraha,badema ili ljesnjaka(50-80 gr)
ZA BIJELI DIO:
6 bjelanaca
zaljev(agda):
500 gr secera
125 ml vode Jedan od onih brzih desert- kolaca koji su joker kada nemam vremena ili kada su gosti skoro na vratima Sastojci 8 osoba biskvit: 6 zumanaca 4 kasike secera(50gr) 4 kasike mlijeka 4 kasike ulja 4 kasike brasna(50 gr)+ 1/2 praska za pecivo malo oraha,badema ili ljesnjaka(50-80 gr) ZA BIJELI DIO: 6 bjelanaca zaljev(agda): 500 gr secera 125 ml vode Priprema 1. Pomijesati suhe sastojke:brasno+prasak za pecivo+orasi Tepsiju( 34x20cm) namazati maslacem i obrasniti 2. Umutiti zumanca sa secerom u pjenastu masu+4 k.ulja+4 k.mlijeka Na kraju dodati smjesu suhih sastojaka,pa pjenjacom lagano izmijesati u kompaktnu masu. 3. Smjesu rasporediti ravnomjerno po prethodno pripremljenoj tepsiji, Peci oko 15 minuta na 160à C (prilagoditi pecenje sopstvenoj pecnici) 4. U medjuvremenu prokuhati vodu i secer,neka vrijucka 5 minuta. U bjelanca staviti prstohvat soli,pa ih umutiti u cvrst snijeg. U snijeg u tankom mlazu,STALNO MUTECI MIKSEROM,usipati vrelu agdu. 5. Nastaviti mutiti jos pet minuta(masa sa bjelancima ce narasti) pa zatim izliti preko biskvita.Poravnati 6. Ohladiti malo na sobnoj temperaturi,azatim prebaciti u frizider. Posluživanje Dekorisati po zelji:rendanom cokoladom,vocem i sl.
Priprema
1.
Pomijesati suhe sastojke:brasno+prasak za pecivo+orasi
Tepsiju( 34x20cm) namazati maslacem i obrasniti
2.
Umutiti zumanca sa secerom u pjenastu masu+4 k.ulja+4 k.mlijeka
Na kraju dodati smjesu suhih sastojaka,pa pjenjacom lagano izmijesati u kompaktnu masu.
3.
Smjesu rasporediti ravnomjerno po prethodno pripremljenoj tepsiji,
Peci oko 15 minuta na 160à C (prilagoditi pecenje sopstvenoj pecnici)
4.
U medjuvremenu prokuhati vodu i secer,neka vrijucka 5 minuta.
U bjelanca staviti prstohvat soli,pa ih umutiti u cvrst snijeg.
U snijeg u tankom mlazu,STALNO MUTECI MIKSEROM,usipati vrelu agdu.
5.
Nastaviti mutiti jos pet minuta(masa sa bjelancima ce narasti) pa zatim izliti preko
biskvita.Poravnati
6.
Ohladiti malo na sobnoj temperaturi,azatim prebaciti u frizider.
Posluživanje
Dekorisati po zelji:rendanom cokoladom,vocem i sl. Jedan od onih brzih desert- kolaca koji su joker kada nemam vremena ili kada su gosti skoro na vratima Sastojci 8 osoba biskvit: 6 zumanaca 4 kasike secera(50gr) 4 kasike mlijeka 4 kasike ulja 4 kasike brasna(50 gr)+ 1/2 praska za pecivo malo oraha,badema ili ljesnjaka(50-80 gr) ZA BIJELI DIO: 6 bjelanaca zaljev(agda): 500 gr secera 125 ml vode Priprema 1. Pomijesati suhe sastojke:brasno+prasak za pecivo+orasi Tepsiju( 34x20cm) namazati maslacem i obrasniti 2. Umutiti zumanca sa secerom u pjenastu masu+4 k.ulja+4 k.mlijeka Na kraju dodati smjesu suhih sastojaka,pa pjenjacom lagano izmijesati u kompaktnu masu. 3. Smjesu rasporediti ravnomjerno po prethodno pripremljenoj tepsiji, Peci oko 15 minuta na 160à C (prilagoditi pecenje sopstvenoj pecnici) 4. U medjuvremenu prokuhati vodu i secer,neka vrijucka 5 minuta. U bjelanca staviti prstohvat soli,pa ih umutiti u cvrst snijeg. U snijeg u tankom mlazu,STALNO MUTECI MIKSEROM,usipati vrelu agdu. 5. Nastaviti mutiti jos pet minuta(masa sa bjelancima ce narasti) pa zatim izliti preko biskvita.Poravnati 6. Ohladiti malo na sobnoj temperaturi,azatim prebaciti u frizider. Posluživanje Dekorisati po zelji:rendanom cokoladom,vocem
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar