petak, 30. rujna 2016.

NJEGOVO VELIČANSTVO” UMAK KAKVOG DO SADA NISTE PROBALI”

slušajući hvalospjeve o posebnom umaku , nisam vjerovala da se tako poseban umak može brzo i jednostavno napraviti… nabavila sam recept, prvi puta napravila i danas je to standardno jelo u mojoj kuhinji
Sastojci
umak
5-6 dkg gorgonzole ili rokfora
5-6 dkg edamer ili podravec ili gauda ili..
1 komad trokut/buco, picok ili neki drugi topljeni sir/
7-8 dkg parmezana
2 dcl slatkog vrhnja
— maslinova ulja, maslaca
— 2-3 ne očišćena češnjaka
— muškatni orah, bijeli papar, sol

Priprema
1.
Tvrde sireve i topljeni sir izrezati na male kockice, svaki posebno.
2.Zagrijati malo maslinovog ulja i malkice propeći bijeli luk. Luk izvaditi.
3.Na maslinovo ulje, izliti slatko vrhnje i kada prokuha redom dodavati: najtvrđi sir, potom gorgonzolu i topljeni sir.
3.Polagano miješati na niskoj temperaturi , kada se sirevi otope dodati kockicu maslaca, potom naribati muškatnog oraščića, bijelog papra, po potrebi dodati sol.

3.U gotovo staviti pola naribanog parmezana.
2.
Skuhati posebno tjesteninu ili njoke. Na tjesteninu ili njoke istresti umak. Sve dobro protresti i na kraju na gotovo istresti ostatak parmezana.
Posluživanje
Ovaj umak ide uz svaku tjesteninu , njoke. Može se praviti i u svečanim prilikama. uz njega dobro idu bijela kutjevačka vina..

Nema komentara:

Objavi komentar