Fini keksi koji su se dopali mojim gostima.
SASTOJCI
Za punjenje
160 g marcipana
70 g nuogata
Za tijesto
300 g brasna, pola ostro pola meko
3 zlicice ( 15 g ) praska za pecivo
3 zlice ( 50 g ) secera
100 g omeksanog maslaca
1 jaje
75 ml mlijeka
PRIPREMA
Prvo napravite kuglice za punjenje. Marcipan podjelite na 16 jednakih dijelova. Ja se sluzim vagom da dobijem kuglice jednake tezine od 10 g. Nougat isjecite na 16 kocki. Marcipan izmedju dlanova oblikujte u kuglice, zatim pritisnite sa palcem da dobijete udubljenje u koje stavite kockicu nougata.
Zatim sve jos jednom oblikujte u kuglice.
Za tijesto, prosijte basno i prasak za pecivo, zatim umjesajte i secer. Maslac isjecite na kockice i utrljate u brasno. Jaje sa viljuskom malo izmutiti, dodati mlijeko i lagano dodavati u mrvicasto tijesto. Sjedinite masu da dobijete glatko i mekano tijesto, koje zatim podijelite na 16 jednakih loptica. Dobila sam 600 g gotovog tijesta, i kuglice teske 37,5 g.
Tijesto oblikujte jednako kao i marcipan. Prvo oblikovati kuglice izmedju dlanova, zatim udubljenje sa palcem u koje stavite kuglice od marcipana i nougata. Svaku zatvorite i oblkujete jos jednom u lijepe kuglice.
Redati na veliki pleh od rerne koji prekrijete papirom za pecenje. Peci u zagrijanoj rerni na 180*C ( topli zrak ), ili na 200*C ( klasicna rerna ) oko 20 min. Ohladiti na resetki od rerne. Hladne posuti sa secerom u prahu.
Umjesto nougata mozete koristiti i nutellu, koju stavite u hladnjak da se malo stisne i ohladi, jer je lakse raditi s njom na taj nacin.
Drugi put cu u tijesto dodati kore od limuna ili narace.
Nema komentara:
Objavi komentar