ponedjeljak, 24. listopada 2016.

STARINSKA FINA TORTA



Sastojci:
7 belanaca,
7 kašika šećera,
7 kašika brašna,
7 kašika ulja,
1 prašak za pecivo
Fil:
6 dl mleka,
7 žumanaca,
7 kašika šećera,
5 kašika gustina,
2 vanilin šećera,
150 g maslaca,
100 g suvog grožđa, malo ruma

Priprema:
Umutite čvrst šam od belanaca i postepeno dodajte šećer. Smanjite brzinu miksera i dodajte ulje. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i na kraju pažljivo umešajte u smesu. Sipajte u veliki pleh od rerne obložen masnim papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta dok se kora e odvoji od ivica pleha. Kad se kora ohladi, isecite na tri šnite.

Odvojite malo mleka na stranu, a ostatak zagrejte sa vanilin šećerom i polovinom šećera. Žumanca izmešajte sa preostalim šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mleka koje ste sačuvali. Sipajte u vrelo mleko i kuvajte par minuta dok se krema ne zgusne.
U prohlađenu kremu dodajte maslac i sve fino izmešajte. Odvojite malo kreme za premazivanje torte, a u ostatak umešajte grožđice koje su bile potopljene u rumu. Nafilujte tortu i celu premažite preostalim kremom. Umutite slatku pavlaku ili šlag i dekorišite torticu po želji. Neka se fino rashladi pre služenja… uživajte!

Nema komentara:

Objavi komentar