četvrtak, 31. kolovoza 2017.

PEKMEZ OD ŠLJIVA IU PEĆNICE


POTREBNO:
5 kg šljiva (vagala sam očišćene šljive bez koštica)
700 g šećera
2 vrećice želina (50 g)
2 žlice limunske kiseline ili sok 2 limuna






PRIPREMA:
Šljive oprati i očistiti od koštica. Narezati ih na četvrtine ili polovine.
Šljive prebaciti u dublju posudu i staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C. Svakih pola sata izvaditi iz pećnice i promiješati.
Nakon 1,5 sat pečenja, izvaditi iz pećnice, izmiksati štapnim mikserom ukoliko želite glatku strukturu pekmeza, dodati šećer i promiješati. Vratiti u pećnicu i peći uz povremeno miješanje još 1,5 sat.




Izvaditi opet iz pećnice, premjestiti posudu na jaču vatru, dodati želin i limunsku kiselinu te kuhati još 30 minuta.
Vrućim pekmezom puniti vruće sterilizirane staklenke. Napunjene staklenke držati u pećnici na toplom 2 sata dok se na vrhu ne stvori blago zapečena korica.
Još tople staklenke zatvoriti prigodnim poklopcima te ih hladiti postepeno na sobnoj temperaturi.
Pospremiti na mračno i hladno mjesto i čuvati do korištenja.

Nema komentara:

Objavi komentar