subota, 22. srpnja 2017.
BAKINI STARINSKI KOLAČIĆI
Ovo je vrlo stari i vrlo jednostavan recept za kekse, tako su se keksi radili dok sam ja bila dijete
Sastojci
30 dag glatkog brašna
15 dag maslaca
2 jaja
15 dag šećera
1 vanilin šećer
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
po želji 1 žlica kakaa ili čokolade u prahu
Priprema
1.
U brašno umiješati prašak za pecivo, dodati sol, šećer pomiješan sa vanilin šećerom, jaja i na listiće narezani margarin (maslac) pa sve umiješati u glatko tijesto. Kod miješanja po potrebi dodati brašna ili nekoliko kapi vode.
2.
Prije šezdesetak, pa i više godina, to se radilo ovako. Na stoj za mljevenje mesa stavio se nastavak za profiliranje keksa. Obzirom da sam sačuvala taj nastavak i mali stroj za mljevenje mesa od moje mame, danas sam za sve vas radila kekse na ovaj stari način. Strojem za mljevenje mesa tijesto se protiskuje kroz željeni profil.
3
Ako želite dvobojne kekse, podijelite tijesto na dva dijela pa u jedan dio umijesite kakao ili čokoladu.
4.
Kekse možete raditi u raznim oblicima ovako.....
5.
..... ili ovako.
6.
Nožem odrezati na željenu dužinu.
7.
Odlagati na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i peći u pećnici na temperaturi od 175°C , 12 do 15 minuta, ovisno o debljini oblika keksa.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar