četvrtak, 13. srpnja 2017.

Vanila kolač


Meki biskvit i vanila krem. Klasika je uvek aktuelna.

Sastojci za korice:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika ulja
6 kašika brašna
vanilin šećer ili ekstrakt
prstohvat soli




Krem:
4 žumanca
4 kašike šećera
4 kašike brašna
450 ml mleka
2 vanilin šećera ili ekstrakt vanile
200 gr margarina ili maslaca
šećer u prahu za posipanje ili po želji

Priprema:

Žumanca umutiti sa uljem.

Posebno umutiti belanca sa solju pa dodavati šećer ( i vanilin šećer ako dodajete njega ) i mutiti da se dobije jaka pena.

Pomešati belanca sa žumancima pa dodati brašno ( i ekstrakt ukoliko nejga dodajete ) i sve sjedintii.

Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 20 minuta.

Pečen i ohladjen biskvit prerezati vodoravno na dva dela da se dobiju 2 tanke korice.



Za krem pomešati žumanca sa šećerom pa dodati brašno i na kraju hladno mleko.

Mešati da nema grudvica i staviti na srednju vatru da se skuva.

Kada se zgusnulo skloniti sa vatre pa dodati vanilu, promešati i prekriti folijom. Ostaviti da se ohladi.

Ulupati penasto margarin ili maslac pa mu dodati ohladjen krem i sve umutiti.

Naneti ceo krem izmedju dve korice, blago pritisnuti rukom da lepo legne i ostaviti da se ukusi sjedine i da se kolač ohladi i dodatno stegne.

Posle dodati odgore šta želite i poslužiti.

Prijatno.

Izvor: brzikolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar