petak, 6. siječnja 2017.

TRPEZA ZA BADNJE VEČE

Riblja čorba – u kotliću , najčešća na našoj trpezi koju priprema moj tata, a najviše voli da to bude napolju, da se dobro smrzne.
Pijani šaran – šaran u belom vinu pečen u rerni
Domaća riblja čorba – oni koji nisu u mogućnosti da kuvaju napolju i u kotliću uvek mogu da skuvaju kvalitetnu čorbu i na šporetu.
Posna pogača za Badnje veče – Badnjača – umešena od vode, kvasca, brašna i ulja i ne seče se nego kida
Riblji paprikaš – veoma sličan ribljoj čorbi ali sa manje vode pa je čorba gušća.
Prebranac – najčešći na trpezama u vreme posta, pa se tako prirpema i za Badnji dan.
Posni kolač sa jabukama – jedan od kolača trpeze za Badnje veče
Posni kiseli kupus – još jedno od glavnih jela ove posne trpeza
Fileti oslića iz rerne – za one koji neće pripremati šarana i više vole morsku ribu fileti oslića uz rizoto i integralni hleb.
Razne posne pite – one se uz ribu i najčešće pripremaju , pite od krompira, šampinjona, pirinča, praziluka i razne kombinacije posnih sastojaka
Posna pogača na vodi – za one koji će postiti na vodi, pogača umešene samo od kvasca, brasna i vode
Pastrmke sa začinima – takodje za one koji neće pripremati šarana i više vole morsku ribu tu su pastrmke
Brza pogača – pogača koja se brzo pravi, može da bude Badnjača
Oni koji se odluče da poste na vodi pošto Badnji dan  tu je trpeza na vodi, ceo ručak

Posni ručak na vodi

Nema komentara:

Objavi komentar