petak, 6. siječnja 2017.

POSNA POGAČA NA VODI

Home » Peciva i testa » Posna pogača na vodi
Posna pogača na vodi
in Peciva i testa, Posna jela, Posno Jelo Apr 9, 2015 13,066 Views
Podeli:
Posna pogača na vodi, za vreme posta ili ne. Napravljena je samo od vode, brašna i kvasca sa semenkama susama i lana.

Sastojci:

500 ml vode
1 kašika šećera
1 kašičica soli
20 gr svežeg kvasca
500 gr brašna + oko 100 za premesivanje i oblikovanje pogače
1 kašičica semenki susama
1 kašičica semenki lana

Priprema:

U toplu vodu izmrviti kvasac i dodati šećer pa izmešati kašikom.

Dodati pola brašna, opet izmešati i dodati so uz mešanje.

Dodati ostatak brašna, semeke susama i lana i sve mešati kašikom.

Testo treba da vam bude gusto i lepljivo ( slika )

Dobro izmešati, pa posuti brašnom i ostaviti da kisne, da se testo udvostruči.

Na sto posuti malo brašna pa istresti nadošlo testo i blago ga premesiti, taman toliko da se ne lepi za ruke uz malo brašna.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Biće fino i mekano.

U tepsiju prečnika 25 cm staviti papir za pečenje jer se tepsija ne ulji. Pospite papir brašnom da se ne bi jako zalepilo, ali ako se i zalepi ogrebite papir, neće se pogača raspadati. U slučaju da imate teflonsku tepsiju onda papir ne morate stavljati.

Oblikovati testo rukom u krug i da bude pljosnato pa prebaciti u tepsiju.

Oštrim nožem ili nožem za picu zarezati pogacu na 8 delova, pa izmedju svakog trougla zarezati još malo ili po želji. (slika)

2 kašike vode i jednu kašičicu soli razmutiti i premazati pogaču, pa posuti sa jos malo semenki i ostaviti da nakisne, bar 20 minuta na toplom mestu.

Zagrejati rernu na 200 stepeni pa smanjiti na 180 i peći pogaču izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne.

Da li je pečena proverite tako što ćete zabosti nož ili viljušku u neki od zareza koji ste povukli, tako nećete poremetiti izgled pogače.

Na kraju pečenu pogaču “umijte” premažit četkicom sa malo vode, samo onako umocite i poklopit ekrpom 5 minuta pa izvadite i skinite papir.

Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar