petak, 6. siječnja 2017.

BOŽIĆNA TRPEZA

Home » Glavna jela » Božićna trpeza
Božićna trpeza
in Glavna jela, Jela s mesom Jan 4, 2016 15,208 Views
Podeli:
Božićna  trpeza je posle 40 dana posta obavezno mrsna. Njena priprema počinje čak nekoliko dana pre Božića, počevši od kolača i pripreme pečenice, da bi  se u noći Badnjega dana na Božić pekla pečenica, obično je to prase na ražnju ili deo praseta u komadu, ne poslužuje se piletina niti bilo koja pernata životinja sa krilima.  Pre izlaska Sunca domaćica bi trebalo da napravi česnicu i zadene paricu, česnica zavisno u kojem se kraju nalazite je od kvasnog testa, u obliku pogače koja je nakićena ili slatke pite sa orasima i suvim grožđem kakva je u Vojvodini. Božićna trpeza je bogata i takva bi trebala da bude, ustaje se rano ujutro i pozdravlja sa “Hristos se rodi” a odpozdravlja sa “Vaistinu se rodi”.



Pripremili smo vam kolaž jela koja se tradicionalno pripremaju za Božić, ali vi možete da ga korigujete oduzmete ili dodate nešto svoje.

Prijatno i Hristis se rodi!

Božićna česnica – od kvasnog testa priprema se u Južnijim delovima Srbije
Božićni čokoladni rolat – pravi čokoladni rolat, bogat čokoladom kako i dolikuje Božiću
Božićna šunka – oni koji se odluče da peku šunku za Božić neka je probaju sa medom
Sočne juneće šnicle –  Juneće šnicle sa suvim mesom, umotane, pržene i zapečene. Mekane, sočne, sa sočnim prelivom.
Božićni keksići – jedna smesa a tri kolača i sva tri različitog ukusa
Vojvođanska česnica – slatka  pita sa orasima i suvim grožđem koja se priprema u Vojvodini i u nju se zadene parica.
Sarma – obavezna uz pečenicu, ne propušta se ni na jednoj trpezi
Teleća čorba – odličan izbor Božićne trpeze kao toplo predjelo
Rolat od mesa sa sirom, šunkom i prazilukom – brzo se pravi i uz razne djakonije na stolu odlična je dopuna trpeze
Kolač vrhunski užitak – kako mu i sam naziv kaže, sjajan je i odlična poslastica za Božićnu trpezu
Pečenica za Božić – Priprema se uoči Božića, posle Badnje večere dok se čeka rodjenje Isusovo, a poslužuje na Božić
Juneća supa – još jedan predlog Božićnog toplog predjela
Pečeni svinjski but – umesto prasetine može da se pripremi i svinjski but pečen u komadu
Rolovane šnicle – šnicle teleće ili svinjske rolovane najbolje ovčijim sirom, pečene u rerni uz limun i narandzu.
Želimo vam da u miru i blagostanju provedete Božićne praznike uz one koje najviše volite…mir Božiji, Hristos se rodi!

izvor:24 sata

Nema komentara:

Objavi komentar