Stranice

četvrtak, 24. ožujka 2016.

Snikers torta

Bijela čokolada je bijele ili žućkaste boje zato što ne sadrži kakao, već samo kakao maslac. Ukoliko bijelu čokoladu koristite prilikom pripreme poslastica, vodite računa o tome da se bijela čokolada vrlo brzo topi i lako može da zagori ako je kuhate duže vrijeme.
snikers-torta
Sastojci
Kora
– 10 bjelanaca
– 300 g šećera
– 1 kašika brašna
– 300 g krupno mljevenog neslanog kikirikija
Fil:
– 10 žumanaca
– 250 g šećera
– 250 g margarina
– 100 g crne čokolade
– 100 g bijele čokolade
– 2 čokoladice sa kikirikijem
Glazura:
– 100 g čokolade
– 2 kašike ulja
Priprema
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati mljeveni kikiriki i brašno i sipati masu u nauljen i pobrašnjen okrugli kalup za torte. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200*C, oko 20 min. Izvaditi i ohladiti. Žumanca pomješati sa šećerom i skuhati na pari.
Kad se zgusne skinuti sa vatre, dodati crnu čokoladu i ostaviti da se ohladi. Umješati margarin u masu pomoću miksera, a zatim dodati krupno rendanu bijelu čokoladu i čokoladice sa kikirikijem isječene na komadiće. Filom premazati tortu i staviti u frižider da se ohladi. Otopiti čokoladu sa uljem i premazati tortu. Tortu dekorisati šlagom, isjeći, servirati na tanjir i posuti mljevenim kikirikijem.
Izvor: kuhinjica.rs

Nema komentara:

Objavi komentar