Sastojci
Za tijesto:
200 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
150 g maslaca
70 g šećera
2 žumanjka
40 g badema
korica limuna
Za vanilin kremu:
3 žumanjka
3 žlice šećera
1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
10 g Gussnela Dolcela
250 ml mlijeka
rum
Za želatinu:
400 g svježeg voća (breskve, kivi, bobice, ribizl ili voće iz kompota)
1 žlica šećera u prahu
1 vrećica Preljeva za torte Dolcela
Priprema
1.
Brašno i ohlađen, na listiće narezan maslac dobro razmrvite, pa dodajte šećer, žumanjke, mljevene bademe, ribanu koricu limuna i umijesite prhko tijesto.
2.
Ostavite ga počivati na hladnom mjestu 1-2 sata. Tijesto malo premijesite i razvaljajte u krug veličine plitkog kalupa za pečenje torte.
3.
Kalup premažite maslacem, obložite ga tijestom, a rub malo podignite. Stavite peći na temperaturu od 200°C oko 20 minuta.
4.
Pečeno tijesto ohladite i premažite ga vanilin kremom. Gore rasporedite oprano, dobro ocijeđeno voće i pospite šećerom u prahu. Nakon toga pripremite preljev za torte prema uputi na vrećici, pa njime prelijte voće i stavite da se ohladi.
5.
Vanilin kremu pripremite na sljedeći način: žumanjke i šećer dobro izmiješajte, dodajte vanilin šećer, Gussnel i malo hladnog mlijeka. Sve izmiješajte i zakuhajte u preostalo vruće mlijeko.
6.
Miješajući kuhajte 8-10 minuta na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Po želji dodajte malo ruma. Kuhanu kremu ohladite.
Posluživanje
Tortu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet
Ukoliko želite, tijesto možete premazati marmeladom od marelica, a zatim rasporediti kremu od vanilije.
www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar