Sastojci
Prhko tijesto
16 dag Pšenično glatko brašno Podravka
4 dag šećera (kristal)
1 Vanilin šećer Dolcela
prstohvat soli
1 jaje
8 dag hladnog maslaca
Biskvitno tijesto
4 žumanjka
8 dag Šećera ( kristal)
1 Vanilin šećer Dolcela
4 bjelanjka
prstohvat soli
12 dag Glatkog brašna Podravka
na vrh noža Praška za pecivo Docela
Nadjev
3 lista bijele želatine
4 dag Gussnel Dolcela (gustin)
3 jušne žlice hladne vode
4 dl voćnog soka od jagode ili maline
2 jušne žlice šećera (kristal)
2 jušne žlice limunovog soka
4 dl slatkog vrhnja
25 dag bobičastog voća (maline, kupine, borovnice, ribizl)
Premaz za biskvit
20 dag marmelade od jagoda ili malina
1-2 jušne žlice šećera (kristal)
Voćni pokrov
30 dag miješanog bobičastog voća
Preljev
1 vrećica crvenog preljeva za torte
2,5 dl voćnog soka od maline
2,5 dag Šećera ( kristal)
Priprema
Prhko tijesto
1.
U multipraktiku ili mikserom sa spiralama promiješati brašno, šećer, vanilin šećer i sol. Dodati maslac rezan na listiće i jaje te miksati dok smjesa ne postane mrvičasta. Potom istresti sve na radnu plohu i brzo umijesiti glatko tijesto.
Tijesto formirati u kuglu, omotati prozirnom folijom i pohraniti na 30 minuta u hladnjak.
2.
Ohlađeno prhko tijesto razvaljati na pobrašnjenoj dasci u veličini kalupa za torte. Ako tijesto puca, prekriti ga prozirnom folijom i valjati preko nje. Dno kalupa prekriti pek papirom (izrezanim krugom u veličini kalupa) kojega treba premazati maslacem, staviti tijesto i izbosti ga čačkalicom. Peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 st. C oko 10 minuta. Nadgledati kako bi se tijesto izvadilo kad rubovi dobiju malo tamniju boju.
Ohladiti i skinuti papir.
Biskvitno tijesto
1.
Žumanjke miksati dok se ne zapjene te postepeno dodavati 2/3 šećera i vanilin šećer. Miksati dok se ne dobije lagana i pjenušava smjesa.
Bjelanjke miksati uz dodatak prstohvata soli. Pred kraj dodati preostalu 1/3 šećera i miksti dok snijeg ne postane jako čvrst.
Brašno prosijati s praškom za pecivo te ručno, polaganim pokretima, uz pomoć žlice, umiješati u smjesu žumanjaka, a potom žlicu po žlicu dodavati snijeg.
2.
Pek papir izrezati u veličini kalupa za torte.
Pećnicu zagrijati na 200 st. C.
Pek papir staviti na dno kalupa, premazati ga lagano maslacem te po njemu rasporediti 5 - 6 jušnih žlica mase za biskvit. Sve zagladiti i peći oko 8 minuta. Kad je gotovo biskvit prenijeti zajedno s pek papirom na rešetku da se ohladi. Skinuti pek papir.
3.
Preostalu količinu mase za biskvit peći u kalupu dimenzija 40 x 30 (to je obično kalup koji se dobije uz štednjak) kojega je prethodno potrebno prekriti pek papirom i premazati maslacem. Peći također na 200 st. C oko 8 minuta.
Savjet: Ako imate štednjak, odnosno pećnicu s ventilatorom pecite oba biskvita u isto vrijeme jer ćete time skratiti postupak.
Za biskvit iz velikog kalupa pripremiti čistu kuhinjsku krpu i posipati je s 1 - 2 žlice kristal šećera. Pečeni biskvit iskrenuti na krpu, odvojiti pek papir i zarolati s kraće strane tijesto u roladu.
4.
Dobivenu roladu odmotati i premazati s 2/3 marmelade. Ponovno zarolati i odložiti do uporabe.
Nadjev
1.
Voće oprezno očistiti, oprati, prebaciti u cjediljku te prosušiti.
Želatinu namočiti u hladnoj vodi da nabubri.
Pomiješati sok, gustin, vodu i šećer u glatku smjesu. Staviti na vatru i dodati limunov sok. Miješati dok se ne zgusne kao puding.
Želatinu ocijediti, otopiti na laganoj vatri i umiješati u prethodnu smjesu.
Slatko vrhnje umutiti u šlag.
Spojiti šlag i smjesu sa želatinom te umiješati voće.
Slaganje torte
1.
Na široki tanjur staviti prhko tijesto i premazati ga preostalom 1/3 marmelade. Prekriti ga biskvitnom pločom.
Roladu izrezati na ploške debljine 1 cm.
Oko oba kruga tijesta staviti pomični prsten torte te unutar obruča slagati ploške rolade gusto, jednu do druge.
U sredinu staviti nadjev i poravnati ga. Hladiti preko noći.
2.
Bobičasto voće za pokrov pripremiti jednako kao i ono za nadjev. Posipati ga po rashlađenoj kremi torte.
Preljev za torte pripremiti prema uputi (umutiti voćni sok, šećer i prašak za preljev te zagrijavati do vrenja).Malo ga prohladiti i preliti preko voća i kreme. Ostaviti u obruču i staviti na hlađenje.
Skinuti prsten i poslužiti.
/www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar